Forsker finder nyt Mozart-værk på museum
Ved et sandt lykketræf er en tysk forsker faldet over et værk af Mozart, som hidtil har været forsvundet.

De nyfundne noder blev præsenteret ved et stort pressemøde på et museum i Prag, hvor gæsterne også kunne høre Mozarts “tabte” musik for første gange i over 200 år.
Fundet ved et tilfælde
Et nyt værk af den berømte østrigske komponist Wolfgang Amadeus Mozart er blevet fundet på et museum i Tjekkiet.
Den såkaldte kantate med titlen “Per l_a Ricuperata Salute di Ofelia“_ blev fundet ved et tilfælde af en tysk musikforsker, som var i gang med at lede efter andre dokumenter i et museumsarkiv i Prag.
Fundet har skabt stor opsigt, fordi historikerne hidtil har ment, at alle kopier af værket har været tabt. Navnet på værket har været kendt fra gamle aviser fra 1700-tallet, men først nu har forskerne altså fundet noderne, så musikken igen kan spilles.
Rivalen skrev med
Den nyfundne komposition stammer fra 1785 og skulle akkompagnere et sangstykke skrevet af Lorenzo da Ponte – den samme poet, som også stod bag Mozarts mest kendte operaer som “Don Juan” og “Figaros Bryllup”.
Et pudsigt træk ved det nye Mozart-værk er, at det er skrevet i samarbejde med den italienske komponist Antonio Salieri.
Han var en af de mest magtfulde musikere i Østrig i tiden omkring Mozarts storhed, og ifølge mange historikere var italieren en bitter rival, som ivrigt modarbejdede Mozart.
Salieri fik skyld for død
Ifølge én teori var rivaliseringen og hadet mellem de to mænd så stort, at Salieri sågar stod bag et giftmord på Mozart i 1791.
Salieri fik skylden for Mozarts død i bl.a. den Oscar-vindende film “Amadeus” fra 1984, selvom et egentlig had mellem Mozart og Salieri aldrig er blevet påvist.
Det nye fund viser, at rivaliseringen formentlig ikke var så stor trods alt – og at de to komponister om ikke andet havde så stor respekt for hinanden, at de sagtens kunne arbejde sammen.
Du kan høre Mozarts over 200 år gamle værk i denne video: