Fredag den 13. Historien bag den uheldige dag
Fra Jesu-korsfæstelse til Hollywood-horror og gudemord i Valhal. Få hele historien om fredag den 13. og bliv klogere på, hvorfor den er så forbandet uhyggelig.

Hollywood har i den grad været med til at holde liv i uhyggen på fredag den 13.
Risikoen for at du ender under køleren på en lastbil, bliver ramt af et lyn eller på anden uheldig vis går din egen undergang i møde stiger betydeligt én til tre gange om året.
Her tordner ugedagen fredag nemlig sammen med tallet 13 og får det til at regne med ulykker og dårligdomme ned over os alle. Eller sådan lyder overtroen i hvert fald.
Men hvorfor er vi så bange for, hvad fredag den 13. bringer? Og hvordan har dagen fået sit dårlige rygte?
Historien om fredag den 13.
Sammenkoblingen af ‘fredag’ og tallet ‘13’ er et forholdsvist nyt fænomen, der stammer fra USA i begyndelsen af 1900-tallet og som bredte sig til Europa efter 2. Verdenskrig.
Flere historikere peger på Thomas W. Lawsons populære roman ‘Fredag den 13.’ fra 1907 som gnisten, der satte fut i overtroen omkring fredag den 13.
Hver for sig har dagen fredag og tallet 13 dog været omgærdet af uheld i tusinder af år.
Tallet 13 tager livet af dig
Da Jesus Kristus blev forrådt af Judas under sin sidste nadver for knap 2000 år siden, sad de 13 til bords. 13 er altså én for mange ved bordet og et varsel om, at én i selskabet vil dø, inden året er omme.
I den nordiske mytologi kan man læse om, hvordan Loke mødte op som ubuden gæst nummer 13 under et middagsselskab med 12 andre guder i Valhal - og endte med at myrde guden Balder.
Også i eventyret 'Tornerose' er tallet 13 forbandet. Da kongen kun inviterer 12 ud af 13 feer til bords, kaster den 13. fe en forbandelse over hans datter Tornerose, så hun må sove i 100 år.
Tallet 13 har aldrig formået at ryste det dårlige ry af sig, og på mange hoteller og skyskrabere eksisterer der ingen 13. etage, ligesom at flere lufthavne ikke har en Gate nr. 13.
LÆS MERE: 7 uhyggelige begivenheder, der fandt sted fredag den 13.