Galleri: Historiske pletskud 2014

Historiske pletskud er historien set gennem kamera-linsen på fotografer, som var på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt. Galleriet opdateres løbende med nye fotos fra arkiverne.

Dejser om under royalt besøg: Kvinderne fra æresgarden ved årets kongelige dyrskue står alle ret, mens den unge prinsesse Elizabeth inspicerer uniformer og får en hyggepassiar med udvalgte. Lige på nær én. Sergenten sidst i geleddet er under paraden dejset om, angiveligt på grund af forventningspres og varme.

Golfspiller slår historisk vingeslag: I årtiet efter 1. verdenskrig bliver kunstflyvning populært som aldrig før i USA. Årsagen er, at private for en slik kan købe hærens forældede øvelsesfly. Vovehalse udfører ethvert­ tænkeligt stunt og rekordforsøg i luften. Blandt dem er stuntmanden Al Wilson, der som den første slår til en golfbold på vingen af et fly i luften – naturligvis iført tidens­ legendariske pilothjelm­ samt golfbag over skulderen.

En lille lur dagen derpå: Et af højdepunkterne for ungdomsoprøret i 1960'erne udspiller sig på en mark i staten New York, hvor 400.000 hippier og andre musik­elskere igennem tre dage fester til tonerne fra tidens største navne. Og festivalen var øjensynligt så god, at ingen havde travlt med at komme hjem.

Skønhed på samlebånd: England, december 1951 Transportbåndet er 35 meter langt, betjenes af 13 vaskefolk iført gummiforklæder og kan håndtere op til 10 automobiler i timen. Hele processen med støvsugning, vask, skyl, føn og polering tager 30 minutter. Skønhedssalonen, som genbruger vandet, er blot den tredje af sin slags i verden.

Kammeratligt bamsekram: FN, New York, sept. 1960. Cubas leder Fidel Castro har set frem til dagen, hvor han endelig skal møde sin sovjetiske kollega ansigt til ansigt. Det søde rendezvous finder sted under årets generalforsamling, og Nikita Khrusjtjov har det øjensynligt på samme måde. Han er i hvert fald ved at eksplodere af bar glæde over den historiske omfavnelse.

Cousteau får sin mini-ubåd: New Yorks havn, august 1959. Oceanografen Jacques Cousteau viser sit seneste isenkram frem på dækket af ekspeditionsskibet Calypso. Ubåden SP-350 Denise, eller den "dykkende tallerken", var første ubåd til forskning. Fartøjet gjorde via tv-serien "Havets Hemmeligheder" den lille franske dykker med den røde hue verdenskendt.

Kvinder bygger fly i tusindvis: Long Beach, Californien, 1942. Under 2. verdenskrig stiger USA's behov for især bombefly. Med Boeing- og Douglas-fabrikkerne i spidsen sættes produktionen af B-17-bomberen i vejret. I alt 12.730 flyvende fæstninger svejses og nittes sammen af specielt kvinder, som alene på fabrikken i Long Beach bygger 3.000 B-17-maskiner.

Struds iføres sok mod stress: London, 3. marts 1924. En bange struds beroliges med en sok over hovedet, efter den lange rejse fra Sydafrika. Fuglen ankom sammen med en flok artsfæller, som del af The British Empire Exhibition, en gigantisk udstilling om Englands vide imperium. Succesen var dog kortvarig, og udstillingen lukkede året efter med et kæmpe underskud.