D. Mcclure

Fastfood: Sådan blev det en del af vores hverdag

Ordet “fastfood” blev introduceret i de engelsk-sprogede ordbøger i 1951, men fænomenet er meget ældre. Siden de tidligste civilisationer har mennesker spist fastfood, og fra kopternes friturestegte falafelkugler til McDonald's burgere har det hurtige måltid gået sin sejrsgang verden over.

Mad uden køkken: Rom levede af fastfood

I det gamle Rom boede de fattige og mellemklassen i etageejendomme med lejligheder. De små lejligheder, hvor faren for ildebrand var stor, havde sjældent køkken. Fattige romere var derfor henvist til at spise mad fra boder på gaden, hvor de bl.a. kunne nyde grød med fiskesauce.

Bønner i friture: Egyptisk fastemad

Verdens ældste kirkesamfund, de egyptiske koptere, spiste allerede i oldtiden friturestegte kugler af malede bønner som erstatning for kød i fasten. Senere blev bønnerne afløst af kikærter, serveret i et hult pitabrød med salat og dressing, og falafelen var født.

© Elias Bröms

Krydrede delikatesser: Frisk mad fik krydderier

Langs Europas pilgrimsruter blev der i middel­alderen oprettet boder med mad. Kvaliteten af maden var ofte dårlig, men en tommelfinger­regel sagde, at duften af stærke krydderier betød, at man roligt kunne spise maden. En spisebod med dyre, udenlandske krydderier brugte også penge på friske råvarer.

Krydderier var en dyr luksusvare, som skulle importeres.

© Istock

Brød med fyld: Praktisk mad

Jarlen af Sandwich var en praktisk mand, som gerne ville kunne spise, mens han spillede kort med vennerne. Så i 1762 fandt han – eller hans tjener – på at lægge det fedtede kød mellem to skiver brød. Da slottets tjenere spurgte gæsterne omkring spillebordet, hvad de ville spise, sagde de nu bare “ligesom Sandwich”.

Fisk og og fritter: Engelsk nationalspise

I engelske kystbyer var det almindeligt for fiskerne at stege fisk på havnen. I midten af 1800-tallet blev pomfritter tilføjet til fiskene, og boderne blev flyttet op i byernes gader, hvor de engelske landkrabber gjorde fiskernes mad til nationalspise.

Hakkekød fra Hamborg: Langtidsholdbar rejsemad

I 1850'erne sejlede et stort antal jøder til Amerika fra den tyske havneby Hamborg.

Rejsemaden var stegte kødboller med masser af salt og krydderier, der sikrede lang hold­barhed. I New York blev bollerne populære under betegnelsen “stegt som i Hamborg”. Kødbollerne blev prototypen på den moderne hamburger.

Sushi på hjul: Rå fisk blev et hit

I 1923 raserede et jordskælv Tokyo. Restaurationsbranchen gik i stå, da det ikke var muligt at tilberede mad i de ødelagte køkkener. Byens sushikokke drog derfor ud på gaderne med små rullende boder og skabte fastfoodhistorie.

Jordskælvet sendte kokkene på gaden.

© Polfoto/Corbis

Drive-in: Burger i bilen

Den første kæde af amerikanske hamburgerrestauranter blev kaldt “White Castle”. Kæden åbnede i 1921, og da Ford på samme tid lagde grunden til massebilismen, kom White Castle på en ny ide: drive-in-servering.

Restauranterne skulle ligne små hvide slotte.

© Wichita Photo Archives

Hurtig betjening: Nyt system satte skub i McDonald's

I 1940 åbnede brødrene Richard og Maurice McDonald en lille restaurant, hvor de serverede hamburgere, i San Bernardino, Californien.

Efter otte år i branchen introducerede de deres særlige “Speedee Service System” – hurtig betjening.

Det nye system blev en succes, men brødrene ønskede ikke at udvide med flere restauranter, og forretningsmanden Ray Kroc måtte bruge alle sine overtalelsesevner for at få lov til at gøre McDonald’s til en franchise.