Hvem opfandt champagne?

Benediktiner-munken Dom Pérignon har fået æren for opfindelsen af champagne, men 150 år forinden eksperimenterede franske munke allerede med den mousserende drik.

Benediktiner-munken Dom Pérignon har fået æren for opfindelsen af champagne, men 150 år forinden eksperimenterede franske munke allerede med den mousserende drik.

Norteno / Shutterstock

“Kom hurtigt! Jeg ­drikker stjernerne!”

Sådan skulle benediktiner-munken Dom Pierre Pérignon angiveligt have råbt til sine munkebrødre, da han i 1693 smagte på sit seneste bryg: Champagne.

Siden er munken fra den franske Champagne-region tit blevet frem­hæ­vet som opfinderen af den boblende vin, men faktisk var mous­se­ren­de vin kendt læn­ge før Dom Pérignons begejstrede udbrud.

Dårlige flasker sprang

Den første mousserende vin blev efter alt at døm­me fremstillet i 1531 af mun­ke, som lavede altervin. I et kloster i Sydfrankrig op­da­ge­de munkene, at de kunne få vinen til at boble, hvis de hældte den i flasker tidligere, end de plejede.

Årsagen var, at fermenteringen dermed fort­sat­te i flaskerne og dannede bobler. Processen skabte dog et stort tryk og fik ofte flasker af dårlig kvalitet til at eksplodere i klostrets vinkælder – hvilket fik munkene til at døbe drikken “Djævlens Vin”.

Vinens popularitet eksploderer

Midt i 1600-tallet opdagede den engelske naturforsker Christopher Mer­ret, at han kunne iværksætte end­nu en fermentering ved at blande sukker i vin, som allerede var hældt på flas­ker.

Kombineret med mere solide flasker gjor­de dette, at han fik skabt en mere kon­trol­le­ret vin-produktion, som stadig er i brug i dag. Mousserende vin blev især populær i 1800-tallet, hvor produktionen gik fra 300.000 flasker om året i 1800 til 20 millioner i 1850.

I 2007 satte champagne-salget rekord med hele 338,7 millioner flasker.