Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem opfandt champagne?

Benediktiner-munken Dom Pérignon har fået æren for opfindelsen af champagne, men 150 år forinden eksperimenterede franske munke allerede med den mousserende drik.

Norteno / Shutterstock

“Kom hurtigt! Jeg ­drikker stjernerne!”

Sådan skulle benediktiner-munken Dom Pierre Pérignon angiveligt have råbt til sine munkebrødre, da han i 1693 smagte på sit seneste bryg: Champagne.

Siden er munken fra den franske Champagne-region tit blevet frem­hæ­vet som opfinderen af den boblende vin, men faktisk var mous­se­ren­de vin kendt læn­ge før Dom Pérignons begejstrede udbrud.

Dårlige flasker sprang

Den første mousserende vin blev efter alt at døm­me fremstillet i 1531 af mun­ke, som lavede altervin. I et kloster i Sydfrankrig op­da­ge­de munkene, at de kunne få vinen til at boble, hvis de hældte den i flasker tidligere, end de plejede.

Årsagen var, at fermenteringen dermed fort­sat­te i flaskerne og dannede bobler. Processen skabte dog et stort tryk og fik ofte flasker af dårlig kvalitet til at eksplodere i klostrets vinkælder – hvilket fik munkene til at døbe drikken “Djævlens Vin”.

Vinens popularitet eksploderer

Midt i 1600-tallet opdagede den engelske naturforsker Christopher Mer­ret, at han kunne iværksætte end­nu en fermentering ved at blande sukker i vin, som allerede var hældt på flas­ker.

Kombineret med mere solide flasker gjor­de dette, at han fik skabt en mere kon­trol­le­ret vin-produktion, som stadig er i brug i dag. Mousserende vin blev især populær i 1800-tallet, hvor produktionen gik fra 300.000 flasker om året i 1800 til 20 millioner i 1850.

I 2007 satte champagne-salget rekord med hele 338,7 millioner flasker.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul