Norteno / Shutterstock

Hvem opfandt champagne?

Benediktiner-munken Dom Pérignon har fået æren for opfindelsen af champagne, men 150 år forinden eksperimenterede franske munke allerede med den mousserende drik.

“Kom hurtigt! Jeg drikker stjernerne!”

Sådan skulle benediktiner-munken Dom Pierre Pérignon angiveligt have råbt til sine munkebrødre, da han i 1693 smagte på sit seneste bryg: Champagne.

Siden er munken fra den franske Champagne-region tit blevet fremhævet som opfinderen af den boblende vin, men faktisk var mousserende vin kendt længe før Dom Pérignons begejstrede udbrud.

Dårlige flasker sprang

Den første mousserende vin blev efter alt at dømme fremstillet i 1531 af munke, som lavede altervin. I et kloster i Sydfrankrig opdagede munkene, at de kunne få vinen til at boble, hvis de hældte den i flasker tidligere, end de plejede.

Årsagen var, at fermenteringen dermed fortsatte i flaskerne og dannede bobler. Processen skabte dog et stort tryk og fik ofte flasker af dårlig kvalitet til at eksplodere i klostrets vinkælder – hvilket fik munkene til at døbe drikken “Djævlens Vin”.

Vinens popularitet eksploderer

Midt i 1600-tallet opdagede den engelske naturforsker Christopher Merret, at han kunne iværksætte endnu en fermentering ved at blande sukker i vin, som allerede var hældt på flasker.

Kombineret med mere solide flasker gjorde dette, at han fik skabt en mere kontrolleret vin-produktion, som stadig er i brug i dag. Mousserende vin blev især populær i 1800-tallet, hvor produktionen gik fra 300.000 flasker om året i 1800 til 20 millioner i 1850.

I 2007 satte champagne-salget rekord med hele 338,7 millioner flasker.