Shutterstock

Hvor stammer pomfritten fra?

Spanierne bragte kartoflen til Europa, men både belgierne og franskmændene mener, at de kom først med pomfritten.

Pomfrittens fødsel fortaber sig i historiens tåger, og historikerne kan ikke blive helt enige om, hvem der først satte tænderne i den gyldne kartoffelpind. Ifølge nogle historikere stammer pomfritten fra det sydlige Belgien, hvor fiskerne langs Maas-floden stegte små fisk i olie. Om vinteren – når forrådet af fisk var spist op – smed fiskerne tyndtskårne kartofler i deres oliefyldte gryder.

Efter sigende blev de belgiske pomfritter opdaget af amerikanske soldater under 1. verdenskrig og taget med til USA, hvor pomfritten fik sin plads som ledsager til burgeren. Eftersom fransk er det dominerende sprog i det sydlige Belgien, døbte amerikanerne deres nye “opfindelse” french fries.

Pomfritter

De første pomfritter blev formentlig spist i Belgien for ca. 300 år siden.

© Shutterstock

Belgien vil have FN-stempel

Også Frankrig og Spanien har dog gjort krav på at være pomfrittens arnested. Spanske conquistadorer var de første europæere til at møde den sydamerikanske kartoffel i 1500-tallet, og det er muligt, at rodknolden blev oliestegt som andre traditionelle spanske retter. I Frankrig fortæller kilder om pomfrit-sælgere på Paris’ gader allerede i 1790.

Under alle omstændigheder planlægger Belgien at anmode UNESCO, FN’s organisation for bl.a. kultur, om at få anerkendt pomfritten som en del af den belgiske kulturarv.