Shutterstock

Hvordan fik pizzaen Margherita sit navn?

Mange har forsøgt at finde svaret på pizza-variantens oprindelse, og den mest kendte teori involverer dronning Margherita af Savoyens besøg i Napoli.

Teorierne om ophavet til den populære margherita-pizzas navn er flere. Den mest udbredte teori er, at pizzaen er opkaldt efter den italienske dronning Margherita af Savoyen (1851-1926).

Under et besøg i byen Napoli i juni 1889 skulle dronningen have været så træt af den fine franske mad, at hun bad byens bedste pizzabager, Raffaele Esposito, om at lave tre ­forskellige pizzaer til hende.

De to første pizzaer med ­hvidløg og ansjoser faldt ikke i Margheritas smag. Men den tredje – en pizza med tomatsauce, mozzarella, basilikum og olivenolie – var helt perfekt, mente dronningen.

Til ære for den royale blåstempling ­skulle Esposito have opkaldt sin pizza efter Margherita.

Tre hurtige om pizza:

Flade brød med forskellige toppings var kendt allerede i oldtiden.

Ordet pizza optræder for første gang på skrift i år 997 – formentlig efter det græske ord pita (brød).

Den moderne pizza blev udviklet i Napoli sidst i 1700-tallet, da byens fattige tilføjede tomater til fladbrød.

Teorien om den italienske dronning er dog omdiskuteret.

Pizzaer med lignende indhold blev efter alt at dømme også lavet i Napoli før det kongelige besøg. Og en kilde nævner en margherita-pizza allerede i 1866.

Om denne pizza er den samme slags som Espositos, er dog ikke klart.

En alternativ teori lyder, at pizzaen fik navn efter marguerit-blomsten, fordi pizzabagerne lagde mozzarella og basilikum i et blomster-mønster.

Læs også: Sådan bygger du verdens nemmeste pizzaovn