Sergiy Palamarchuk / Shutterstock

Hvornår begyndte skotterne at lave whisky?

Alder er afgørende, når det gælder whisky - især i Skotland hvor destillerierne i årevis har skændtes om, hvem der kan kalde sig verdens ældste.

Whisky omtales første gang i Skotland i 1494.

Her beretter skatteregnskaber, at kongen havde sendt malt til munken John Cor, som ­skulle destillere 1.500 ­flasker aqua vitae – livets vand – hvilket var datidens betegnelse for alle varianter af stærk alkohol.

At munken blev bedt om at lave så mange flasker, tyder på, at destillering af whisky var vel­etableret i Skotland på dette tidspunkt.

Ingen af de oprindelige destillerier har overlevet til i dag, men flere af Skotlands nutidige destillerier fremhæver gerne deres alder.

Strid om landets ældste whisky

Indtil for få år siden skændtes Glenturret og Bowmore om, hvem af de to der var landets ældste.

Begge hævdede, at de blev grundlagt i 1770’erne.

Men i 2007 fandt arkivarer ved Scottish Brewing Archive ­skattepapirer, som viste, at Bowmore først åbnede i 1816 og Glenturret to år senere.

Dermed var Strathisla, der åbnede i 1789, tilsyneladende ­Skotlands ældste. Men så meldte en ny rival sig i kampen om æren.

Glen Garioch havde hidtil angivet grundlæggelsesåret 1797 på sine flas­ker, men arkivarerne er næsten sikre på, at destilleriet oprindeligt hed Meldrum og åbnede allerede i 1785.

Kappestriden mellem de skotske destillerier fortsætter og finder nok aldrig en endelig vinder.