Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår begyndte vi at drikke farverige cocktails?

"Cocktails" har eksisteret siden starten af 1800-tallet. Ordets egentlige oprindelse fortaber sig imidlertid, men sandsynligvis er der tale om nedsættende hesteavler-slang for andenrangs-kvalitet.

Shutterstock

Hvor længe mennesker har blandet drinks, fortaber sig i historiens tåger, men de første skriftlige referencer til cocktails stammer fra årene omkring 1800.

Bl.a. lagde den amerikanske avis The Balance, and ­Columbian Repository i 1806 spalter til et brev fra en nysgerrig læser, som ville vide, hvad en cocktail mon var.

“En cocktail er en stimulerende alkoholisk drik, som består af en ­hvilken som helst spiritus, sukker, vand og bitter”, svarede redaktøren.

Op igennem 1800-tallet blev cocktails mere populære, og sidst i århundredet kunne tørstige sjæle fx købe bøger med opskrifter på forskellige cocktails.

Det store folkelige gennembrud for de kulørte drinks kom i midlertid først under forbudstiden i USA. Fra 1920 til 1933 var al fremstilling og salg af alkohol forbudt, og som en konsekvens begyndte amerikanerne at lave deres egen spiritus.

Cocktailen Sex on the Beach indeholder bl.a. vodka og juice.

© Shutterstock

Det meste var af højst tvivlsom kvalitet og ofte så godt som udrikkeligt. Derfor begyndte mange at blande frugtjuice, honning, fløde og andre smags­forstærkere i alkoholen for at skjule den dårlige smag af hjemmebrændt.

Især søde cocktails blev populære, fordi de var hurtigere at drikke – en klar fordel i de mange illegale drikkebuler i USA, som konstant var i fare for at blive stormet af politibetjente.

Ophavet til ordet cocktail er uklart. Én teori er, at det stammer fra hesteavl, hvor heste, der ikke var fuldblods, ofte fik klippet halen. Disse andenrangsheste blev kaldt cocktails.

Samme benævnelse skulle senere være brugt om blandede drinks, der blev betragtet som fortyndet, ikke-fuldblodsalkohol.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul