Hvornår fik vi tre daglige måltider?

Middagen blev først dagens hovedmåltid i 1800-tallet. Før det var frokosten det primære - og ofte eneste - måltid.

Middagen blev først dagens hovedmåltid i 1800-tallet. Før det var frokosten det primære - og ofte eneste - måltid.

Shutterstock

De tre daglige måltider var et fænomen, som vandt indpas i forbindelse med industrialiseringen for ca. 250 år siden.

Her spiste arbejderne typisk et måltid inden, under og efter en lang dags hårde strabadser på fabrikkerne.

Inden da spiste folk typisk færre måltider om dagen; fx indtog romerne kun et dagligt måltid ved middagstid og anså det for at være usundt at spise oftere.

Romerske lærde var optaget af fordøjelse og mente, at morgenmad sløvede både kroppen og sindet. Personer, som spiste mere end én gang, blev derfor ildeset.

Også i middelalderen var frokosten dagens vigtigste og ofte eneste måltid. Her var ræsonnementet især, at dagtimerne skulle udnyttes bedst muligt og derfor bruges til at arbejde eller sidde i bøn i stedet for at spise.

Hvis sulten meldte sig senere på dagen, kunne den sultne tage sig en bid brød, ost eller tærte.

Omkring 1600-tallet begyndte især adelen at spise morgenmad, og med opfindelsen af elektrisk lys blev dagens vigtigste måltid skubbet til senere på dagen og suppleret med en let morgenmad og en lille frokost.