Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

A boy buying popcorn at movie concession

Hvornår kom der popcorn i biffen?

Popcorn havde længe været en populær snack, men de fine biografer holdt sig for gode til den billige spise – indtil publikum gjorde oprør.

Peter Stackpole / Getty Images

Fra midten af 1800-tallet var popcorn en populær snack ved underholdende arrangementer som cirkus og markeder, men da de første biografer duk­kede op i begyndelsen af 1900-tallet, var de lukket land for popcorn-spisere.

Stumfilmene krævede, at gæsterne kunne læse, derfor forsøgte biograferne at ligne teatre ved at indrette salene, så de tiltrak et finere klientel. Spildte, fladtrådte popcorn gik ikke i spand med salens dyre tæpper.

Publikum krævede popcorn

Da de første lydfilm fik premiere i 1927, steg antallet af biografgængere eksplosivt, men det nye publikum havde ikke råd til biografernes dyre drinks – i stedet tog de billige popcorn med ind fra boderne på gaden.

Biograferne tabte derfor penge på et publikum, som ikke købte andet end billetten. Nogle ­steder kom det endda så vidt, at gæsterne fik besked på at efterlade deres popcorn i garderoben sammen med overtøjet.

Popcorn blev populære i USA under 1930'ernes depression.

© Getty Images

I 1930’erne måtte biograferne ­efterhånden give efter for publikums ønsker for at overleve. En kæde i Dallas begyndte således at sælge popcorn i 80 ­biografer, men undlod at gøre det i de fem fineste.

Resultatet blev, at de fem pæne biografer var lukningstruede bare to år senere.

Læs også:

Gastronomi

Derfor spiser englænderne fish and chips

1 minut
Gastronomi

Hundekok sørgede for maden i England

1 minut
Gastronomi

Absint – den uskyldigt dømte dram

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul