A boy buying popcorn at movie concession

Hvornår kom der popcorn i biffen?

Popcorn havde længe været en populær snack, men de fine biografer holdt sig for gode til den billige spise – indtil publikum gjorde oprør.

Popcorn havde længe været en populær snack, men de fine biografer holdt sig for gode til den billige spise – indtil publikum gjorde oprør.

Peter Stackpole / Getty Images

Fra midten af 1800-tallet var popcorn en populær snack ved underholdende arrangementer som cirkus og markeder, men da de første biografer duk­kede op i begyndelsen af 1900-tallet, var de lukket land for popcorn-spisere.

Stumfilmene krævede, at gæsterne kunne læse, derfor forsøgte biograferne at ligne teatre ved at indrette salene, så de tiltrak et finere klientel. Spildte, fladtrådte popcorn gik ikke i spand med salens dyre tæpper.

Publikum krævede popcorn

Da de første lydfilm fik premiere i 1927, steg antallet af biografgængere eksplosivt, men det nye publikum havde ikke råd til biografernes dyre drinks – i stedet tog de billige popcorn med ind fra boderne på gaden.

Biograferne tabte derfor penge på et publikum, som ikke købte andet end billetten. Nogle ­steder kom det endda så vidt, at gæsterne fik besked på at efterlade deres popcorn i garderoben sammen med overtøjet.

Popcorn blev populære i USA under 1930'ernes depression.

© Getty Images

I 1930’erne måtte biograferne ­efterhånden give efter for publikums ønsker for at overleve. En kæde i Dallas begyndte således at sælge popcorn i 80 ­biografer, men undlod at gøre det i de fem fineste.

Resultatet blev, at de fem pæne biografer var lukningstruede bare to år senere.