Lus inficerede hele Europas vinproduktion
Da vinmarker i 1860'erne begyndte at visne én for én, spredte panikken sig. Intet så ud til at kunne bremse sygdommen. Først da millioner af vinstokke var døde, fandt biologer en kur, der stadig er i brug.

Desperate vinbønder forsøgte at udrydde lusen ved at sprøjte giftgas i jorden.
I sommeren 1863 blev vinstokkene i Joseph Antoine Bortys lille gårdhave bag hans hus i den lille sydfranske by Roquemaure syge.
Bladene blev gule, kanterne blodrøde, og i august var de visne. Året efter var Bortys vinstokke døde.
Og samtidig havde den ukendte sygdom bredt sig til vinmarkerne omkring Roquemaure i det fine vinområde langs Rhôneflodens bredder.
I løbet af få år blev mark efter mark med gamle vinstokke forvandlet til et vildnis af sorte grene uden blade – og uden druer.
Katastrofen bredte sig til Spanien, Italien, Balkan – overalt i Europa, hvor der blev dyrket vin. Vinbønder, -avlere og -nydere gik i panik. Ingen anede, om katastrofen kunne afværges. I desperation rev nogle bønder de angrebne planter op og brændte dem.
Tusinder af vinbønder og deres familier måtte forlade deres jord. Mange emigrerede til Sydamerika for at begynde på en frisk, fordi de frygtede, at Europas traditionsrige vinproduktion ville uddø fuldstændig.
Katastrofens årsag stod hurtigt klar: Små lus angreb vinstokkene og sugede saft og kraft ud af rødderne.
Videnskabsmændene døbte det ødelæggende insekt Phylloxera vastatrix, og monsieur Borty havde ganske uforvarende indført det fra Amerika.
I 1861 havde en amerikansk bekendt sendt ham nogle stiklinger fra sin vinmark i New York, for at Borty kunne smage de amerikanske druer.
Borty plantede dem ud. Uvidende om de lus, der sad i stokkens rødder.