Magisk madkunst gjorde køkkendreng til adelsmand
Franskmanden Taillevent sled sig på 60 år fra køkkendreng til kongens mesterkok. Hans kogekunst skaffede ham et ridderslag i en tid, hvor de fleste kokke blev set som usle tjenere, simple håndværkere – eller udsendt af Djævelen selv.

Konger og adel spiste kun retter tilberedt af de mest prestigefyldte madvarer. Så her stod fugle- og fiskeretter ofte på menuen.
Taillevents knæ værkede, da han knælede for kong Karl 6. af Frankrig. Den gamle kok var iført en hvid, enkel kjortel, som stod i skarp kontrast til den overdådige rigdom i kongens sal.
Taillevent sænkede sit hoved, mens Karl 6. trak sit sværd og lod det skarpe metal berøre Taillevents skuldre.
Kongen hjalp sin kok op, kyssede ham på begge kinder, mens en page ilede til med et våbenskjold prydet med tre kogekar.
Højtideligt tog Taillevent imod skjoldet, og jublen brød løs. Riddere, hofdamer og de køkkenfolk, der i dagens anledning ganske uhørt havde fået fået foretræde i riddersalen, hyldede højlydt den nyslåede ridder.
Trompeter gjaldede, mens rækken af tjenere bar bugnende fade ind i salen. En sukkerskulptur, der lignede den gamle chefkok, blev anbragt på højbordet.
Stegte svaner, traner og påfugle dekoreret med deres egne fjer blev sat på langbordene. Kander med rødvin, gyldne skåle med fede krydrede saucer, glaserede kapuner og fasaner, bagte søtunger med friske krydderurter og kurve med nybagt, lyst let brød stod snart parat.
Som en hyldest til den gamle mester stammede alle retter fra Taillevents egen kogebog “Le Viandier”. Karl 6. tog den nyslåede ridder under armen og førte ham til ærespladsen ved siden af sig selv.