Getty Images

Oldtidens brød blev til gigantisk lagkage

Da kronprinsesse Elizabeth af England i 1947 serverede lagkage ved sit bryllup, var det kulminationen på en over 1.000 år lang udvikling.

Allerede i antikken blev bagværk serveret under festen, men bryllupsgæster måtte i århundreder døje med tørre småkager, indbagte fåretestikler og plumkage, inden lagkagen kom til i 1800-tallet.

Royale bryllupper sørgede for, at kunstfærdige kager slog an.

Romerne bagte de første bryllupsbrød

I antikkens Rom nåede bryllupsfesten sit højdepunkt, når gæsterne fik lov at knække en mustaceum (et sødt brød) over brudens hoved. Traditionen skulle bringe hende lykke i ægteskabet.

Bagefter spiste brud og gom nogle af krummerne sammen.

I middelalderens England blev krydderboller stablet så højt, at brud og gom akkurat kunne kysse hinanden hen over stakken uden at vælte den – men kage var der ikke noget af.

Ifølge kogebogen “The Accomplisht Cook” (Den fuldendte kok) fra 1685 spiste briterne som regel en tærte med kød i til bryllupper.

Kogebogens såkaldte brudetærte bestod af indbagte østers, krydderurter og fåretestikler. Først i slutningen af 1600-tallet blev det almindeligt at servere en stor, dekoreret kage ved bryllupper – typisk en plumkage med frugtstykker i. Nogle steder i England fik gæsterne også serveret gommens kage, der typisk var tung og mørk.

Ordet bryllupskage blev først taget i brug i begyndelsen af 1800-tallet, og i løbet af samme århundrede afløste lagkagen den tunge plumkage som europæernes foretrukne dessert til bryllupper.

Kassevis af mandler og sækkevis af sukker ankom til London før bryllupet.

© Popperfoto/Getty Images

Undersåtter samlede ind til prinsessens kage

Da Storbritanniens kronprinsesse Elizabeth skulle giftes to år efter 2. verdenskrigs afslutning, var mange af ingredienserne til bryllupskagen stadig svære at skaffe på grund af rationering.

Overalt i Det Britiske Imperium samlede befolkningen derfor ind og sendte fødevarer til London, så prinsessen kunne få en passende kage.

Brun farin blev afskibet fra Trinidad, Sydafrika leverede rom, og australske pigespejdere sendte kassevis af sukker til London.

Som tak modtog de australske pigespejderes organisation efter brylluppet en hel etage fra kronprinsessens kage.

Kig nærmere på den storslåede kage i galleriet:

Toppen af kagen blev oprindeligt dekoreret med alt fra blomster til græske guder i glasur. Først i løbet af 1920’erne blev miniaturer af brudeparret almindelige i USA. Herfra bredte moden sig til resten af verden.

William Sumits/Getty Images

2.000 portioner af kronprinsesse Elizabeths bryllupskage blev spist under festen. Alligevel kunne brudeparret i overensstemmelse med britiske traditioner gemme en etage af kagen til dåben af deres første barn, prins Charles.

William Sumits/Getty Images

227 kg vejede kronprinsesse Elizabeth og prins Philips bryllupskage. Den var 274 cm høj og fremstillet af blandt andet 660 æg, 14 liter rom og 80 kg appelsiner.

William Sumits/Getty Images

Gamle traditioner lever videre

Da britiske prins Harry sidste år skulle giftes med Meghan Markle fra USA, genopstod en gammel engelsk tradition.

I middelalderen blev en ring gemt i den kødtærte, som udgjorde hovedretten. Den bryllupsgæst, som fik stykket med ringen i, ville blive gift inden for et år, lød profetien.

Et californisk shoppingcenter gemte en ring i en stor bryllupskage - modsat middelalderens skikke skar de dog ikke stykker ud, i stedet gik kunderne på jagt efter ringen med de bare næver.

© Jason Laveris/Getty Images