Den 27. februar 1933 gik en af pedellerne sin sidste vagtrunde i Rigsdagen i Berlin. Klokken var 20.30, og alt var stille.
Den store bygning stod tom hen, fordi den nye rigskansler, Adolf Hitler, havde opløst det tyske parlament og udskrevet valg fire uger tidligere.
44 minutter senere modtog den nærmeste brandstation et alarmopkald: Rigsdagen brændte.
Da brandmændene ankom kort tid efter, havde ilden allerede godt fat. Den spredte sig hurtigt, og nye brande brød ud.
Straks efter slukningsarbejdets start eksploderede Rigsdagen i et inferno af flammer.
Brandmændene indså, at bygningens indre ikke stod til at redde. De måtte i stedet forhindre, at Rigsdagen brændte fuldstændigt ned, ved at forhindre ilden i at nå taget.
Under arbejdet stødte brandmændene på en mand midt i tyverne. I bar overkrop gik han forvirret rundt, mens han fortalte, at han hed Marinus van der Lubbe og havde påsat branden i protest mod nazisterne.
Han blev straks overladt til politiet, og brandmændene fortsatte det store slukningsarbejde.
Først omkring midnat var ilden slukket. Rigsdagens indre var totalt ødelagt.
Rigsdagsbranden hjalp nazisterne
Næste morgen udpegede nazisterne de tyske kommunister som brandens bagmænd. Hitler påstod, at branden var starten på et statskup, og fik præsident Paul von Hindenburg til at erklære undtagelsestilstand.
Magten lå derved hos rigskansler Hitler, som nu kunne vedtage love uden om parlamentet. Han forbød straks det tyske kommunistparti og fik 4000 kommunister anholdt for kupforsøg.
Samtidigt iværksatte nazistpartiet en massiv skræmmekampagne op til valget, der skulle afholdes en uge senere.
Planen lykkedes, og valget blev en succes for nazisterne. Hitler kvitterede straks for tyskernes tillid ved at forbyde alle andre politiske partier – og blev dermed på legal vis diktator.