Shutterstock
western amerika

Her fandt opgøret om Tombstone sted

Rivaliseringen mellem Earp-brødrene og Clanton-banden endte i et blodigt opgør i byen Tombstone. Ildkampen efterlod tre døde og er siden blevet et af Vestens mest kendte opgør mellem lovens mænd og de lovløse.

“Op med hænderne! Jeg vil have jeres våben,” råbte sherif Virgil Earp til Clanton-banden – bestående af brødreparrene Ike og Billy Clanton og Frank og Tom McLaury. Sheriffens egne brødre, Wyatt og Morgan, der var vicesheriffer, og deres nære ven Doc Holliday stod truende i baggrunden.

To af bandens medlemmer greb straks efter deres pistoler, men inden de kunne nå at skyde, trak Doc Holliday et dobbeltløbet jagtgevær, han havde gemt under sin lange frakke. På få meters afstand fyrede han begge løb af i brystet på Tom McLaury. Haglene flåede hans brystkasse op. Og så brød helvedet løs.

Krudtrøgen omgav de otte mænd – i løbet af blot 30 sekunder blev der affyret omkring 30 skud på mindre end tre meters afstand.

Da røgen havde lagt sig, var Ike som den eneste fra Clanton-banden sluppet med livet i behold ved at søge dækning bag sin hest.

Virgil og Morgan Earp fik skudsår, mens Wyatt Earp og Doc Holliday slap uden skrammer. Opgøret var afslutningen på konfrontationen mellem Earp-brødrene og Clanton-banden.

Banden erklærede krig

Brødrene Earp sørgede med hård hånd for lov og orden i byen Tombstone nær grænsen til Mexico.

De havde bl.a. gjort det ulovligt at bære våben. Men Clanton-banden provokerede åbenlyst ved at være bevæbnet.

De to grupper havde haft flere sammenstød inden ildkampen. Ike Clanton og Tom McLaury var blevet slået ned af Earp-brødrene og var blevet frataget deres våben.

Som reaktion på overfaldet havde Clanton-banden om eftermiddagen den 26. oktober 1881 samlet sig ved O.K. Corral – en tom grund nær Earp-brødrenes private hjem.

Det var en krigsklæring. Ildkampen gjaldt kontrollen over Tombstone, hvor Earp-brødrene sikrede lov og orden, mens de samtidig plejede deres økonomiske interesser i de lokale spillebuler og bordeller.

Brødrene var ikke populære, fordi de for mange af byens indbyggere symboliserede den nye centralmagt i Washington, der greb ind i borgernes personlige frihed.

Clanton-banden levede af at holde kvæg, men gik ikke af vejen for kvægtyveri og røverier.

Banden var – trods ulovlighederne – populær i Tombstone, fordi medlemmerne lagde mange penge i byen. De var indbegrebet af frie nybyggere, der ikke lod sig styre af loven.

Tombstone blev forladt

Tombstone er en typisk amerikansk nybyggerby. Den blev grundlagt i 1879 og blev hurtigt en livlig by.

To år før grundlæggelsen havde guldgraveren Edward Schieffelin fundet en rig sølvåre, opkøbt jorden omkring den og kaldt området Tombstone. Navnet var opstået, fordi en soldat havde sagt, at det eneste, Schieffelin ville finde i den stenede jord, var hans egen gravsten.

Byen voksede op omkring Schieffelins sølvmine. Rige fund af sølv lokkede snart mange mennesker til denne øde del af Arizona, der ellers kun var beboet af kvægavlere og indianere. Mens byen i januar 1881 havde 1000 indbyggere, var antallet blot et år senere vokset til omkring 15.000.

De mange penge fra minedriften gav mulighed for luksus i ødemarken.

Rindende vand, telegraf, telefon og frysehuse, der blev brugt til at fremstille is og lave en skøjtebane, kom til byen.

Forretningsfolk og mineselskaber flyttede til, og en stor serviceindustri skød op. Butikker, vaskerier, bordeller, restauranter og hoteller blev en del af bybilledet.

Jernbanen kom dog aldrig til, og derfor var byen fortsat meget isoleret.

Da sølvårerne tørrede ud i midten af 1880'erne, og flere andre miner blev oversvømmet på grund af defekte pumper og stigende grundvand, blev byen affolket lige så hurtigt, som den opstod.

I dag er Tombstone med sine 1500 indbyggere en af de bedst bevarede nybyggerbyer i USA. Hvert år strømmer 450.000 turister til byen for at opleve stedet, hvor Det Vilde Vestens mest berømte ildkamp foregik.