Besøg briternes bolværk mod Europa

Dover har i århundreder indtaget en nøglerolle i forsvaret af England. Enhver fremmed magt, som ønskede at underlægge sig nationen, måtte først betvinge byens fæstning og de 110 meter høje, hvide klipper.

Dover har i århundreder indtaget en nøglerolle i forsvaret af England. Enhver fremmed magt, som ønskede at underlægge sig nationen, måtte først betvinge byens fæstning og de 110 meter høje, hvide klipper.

Artefact/Imageselect

I slutningen af september 1066 invaderede normannerhertugen Vilhelm – senere kaldet Erobreren – England med en slagkraftig hær.

Få uger senere, den 14. oktober, besejrede og dræbte han landets konge, Harald Godwinson, under slaget ved Hastings.

Vilhelm fortsatte herefter mod London, hvor han juledag lod sig krone i Westminster Abbey.

For at sikre sig, at ingen skulle gøre ham kunsten efter, opførte Vilhelm straks en række fæstninger.

Det vigtigste forsvarsværk anlagde han i byen Dover ved Den Engelske Kanal.

Fæstningen lå på en 110 m høj klippeformation af kalk og flint og skulle beskytte adgangen til Englands indre, hvis fjenden satte tropper i land på havnen.

Dover var, stod det Vilhelm klart, nøglen til herredømmet over England. Kun den, der underlagde sig byen, kunne indtage og beherske briternes isolerede ørige.

Efterfølgende konger værdsatte forsvarsværket, som herefter skulle udgøre Englands bolværk mod kontinentet.

Fæstning skulle beskytte Henrik 8.

Henrik 2., der regerede fra 1154 til 1189, spenderede hele 6.500 pund – mere end halvdelen af kronens årlige indtægter – på at udbygge borgen.

Pengene var godt givet ud. I 1216 holdt fæstningen som den eneste stand imod Frankrigs prins Ludvig, der med støtte fra engelske adelsfolk på kort tid havde indtaget store dele af England.

Efter mere end et års belejring var Ludvigs styrker så modløse, at de opgav både Dover og England og luskede hjem.

Også Henrik 8. satte sin lid til Dover. Han forlod i 1534 den katolske kirke til fordel for protestantismen, så han kunne blive skilt fra hustruen Katarina og gifte sig med hofdamen Anne Boleyn.

De katolske magter Spanien og Frankrig truede med at invadere landet og “befri englænderne fra det protestantiske ty­­ran­ni, som Henrik har pålagt dem”.

Invasionsplanerne blev ved snakken, men kongen var bekymret nok til at give ordre til at forstærke Dovers voldanlæg og personligt inspicere arbejdet.

Hele 11,7 mio. rejsende passerer hvert år gennem Dovers havn.

© Shutterstock

Forsvar kostede dyrt

Ro og fordragelighed sænkede sig over Dover. I 1800-tallet blev byen endog et knudepunkt i den jernbane- og færgetrafik, som forbandt England med ær­ke­fjen­den Frankrig.

Snart blev Dover en fashionabel badeby med et internationalt publikum.

Men i 1914 var freden forbi. Den 4. august erklærede briterne krig mod Tyskland.

Dover indtog en nøglestilling som hjemsted for Dover Patrol, en flådestyrke, som havde til opgave at eskortere allierede fartøjer gennem Den Engelske Kanal og at forhindre tyske krigsfartøjer i at sejle gennem farvandet.

Byens strategiske position fik tragiske konsekvenser. Tyske bomber samt angreb fra fly og luftskibe kostede i alt 4.000 civile livet.

Også under 2. verdenskrig var Dovers rolle vigtig.

Fæstningen husede i 1940 kommandostaben bag Operation Dynamo – aktionen, der reddede de britiske tropper, der under nazisternes fremrykning var strandet i Dunkerque.

Sommeren og efteråret igennem slog britiske piloter fjenden tilbage i drabelige luftkampe over Dovers hvide klipper.

Hæren har i dag forladt Dover, og den eneste invasion, byen forventer, er nu de tusinder af turister, som årligt ankommer med færgen fra Calais i Frankrig.

5 ting, du ikke må gå glip af