20.000 blev tvangsforflyttet
Allerede i middelalderen var Hamborg medlem af handelsnetværket Hanse-forbundet, som strakte sig fra Novgorod i øst til London i vest.
Hamborgs storhedstid kom imidlertid først i 1800-tallet. Fredstiden, som fulgte efter napoleons-krigene, åbnede verdenshavene, og tyske handelsskibe satte kurs mod Afrika, Asien og Amerika.
Gode forbindelser ad floder og veje til resten af Tyskland gjorde Hamborg til en populær handelsplads. Snart var byens havn blandt Europas travleste.
Da Hamborg i 1881 fik status af frihavn – et område, hvor handelsfolk kunne laste, losse og opmagasinere gods uden at betale told – tog handlen for alvor fart.
For at få plads til de mange varer opførte bystyret et enormt pakhusbyggeri, som fik navnet Speicherstadt, pakhusbyen.
To beboelseskvarterer blev jævnet med jorden og i alt 20.000 mennesker tvangsforflyttet for at gøre plads til det 1,5 km lange kompleks.
Husene blev bygget i vandet på solide egestolper og kunne nås både fra land- og søsiden, hvilket gjorde det muligt at laste og losse skibene hurtigt.
5 ting, du ikke må gå glip af
Hele verden mødtes i Hamborg
Kolonialvarer, bomuld og andet gods var ikke alt, der passerede gennem havnen. I anden halvdel af 1800-tallet udvandrede op mod 200.000 tyskere årligt til Amerika.
Rederier, som sejlede på Atlanten, havde kronede dage. Blandt de mest succesrige var den såkaldte Hamburg-Amerika Linie, som under den driftige forretningsmand
Albert Ballins ledelse voksede til at blive verdens største passagerskibs-selskab. Rederiet sejlede mellem 1850 og 1934 ca. 5 mio. mennesker over Atlanten og opførte sin helt egen by for at betjene de mange rejsende.
Ikke alle rejsende var på gennemtræk. Mange søfolk fra fx Asien afmønstrede for at slå sig ned i Hamborg. De nytilkomne bosatte sig som regel i nærheden af landsmænd, fx i byens kinesiske kvarter.
To verdenskrige og Tysklands deling efter 1945 lagde imidlertid en kraftig dæmper på handel og skibstrafik.
Først efter Tysklands genforening er udviklingen vendt. I 2019 passerede hele 136,6 mio. tons gods igennem havnen, der i dag er Europas tredjestørste – kun overgået af Rotterdam og Antwerpen.