Escobar bestak byens fattige
I 1970’erne afløste kokain guld og kaffe som byens vigtigste indtjeningskilde. Interessen for kokain var især enorm i USA’s storbyer, og colombianeren Pablo Escobar – en lokal biltyv og cigaretsmugler fra Medellín – leverede varen.
Colombias varme klima var ideelt til at dyrke koka-planten, der skulle bruges i fremstillingen af kokain.
Fra sin base i Medellín arrangerede Escobar transporten af kokain til USA og resten af verden. Smugleriet foregik dels med rutefly, og dels i små private maskiner.
Forretningerne var indbringende. Escobars narkokartel tjente i storhedstiden i 1980’erne op til 70 mio. dollars om dagen.
Narkobossen brugte pligtskyldigst en del af sin formue på at anlægge lejligheder, hospitaler og fodboldbaner, som kom byens fattige til gode.
At de fleste penge gik til luksus, fx dyre huse, en privat zoo, biler og motorcykler, så folk gennem fingre med.
Det samme gjaldt de drab på fjender og rivaler, som fulgte i Escobars kølvand.
Fængsel var et luksushotel
Uheldigvis for Pablo var USA’s regering mindre overbærende. Narkoen skabte sociale katastrofer i landets byer, og i 1991 pressede amerikanerne Colombia til at gribe ind over for handlen.
Udlevere Escobar turde myndighederne ikke, for gangsteren havde allerede myrdet eller forsøgt at myrde flere højtstående politikere. I stedet lod de ham indsætte i et fængsel uden for Medellín.
La Catedral, som Escobar selv havde ladet bygge, mindede mere om et hotel end om et fængsel. Han hyrede selv sine vagter og modtog besøg af venner, prostituerede og fodboldstjerner.
Da regeringen opdagede, at han fortsat styrede narkomarkedet, besluttede de at flytte ham til et rigtigt fængsel. Escobar lugtede lunten, og da politiet dukkede op den 22. juli 1992, stak han af.
Resten af livet var Escobar på flugt. Volden tog til, mens gangsteren udlovede dusører for drab på byens politifolk. Rædslerne varede indtil den 2. december 1993, da politiet efter en intens jagt dræbte narkobossen på et hustag.
Mordraten faldt straks i Medellín, som derefter gennemgik en grundig fornyelse – ikke mindst af slumkvartererne.
Ændringen er så stor, at byen nu har skiftet titlen som “Verdens farligste” ud med betegnelsen “Verdens mest innovative”, en hæder tildelt Medellín af organisationen Urban Land Institute i 2013.