Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

The Baptism of Vladimir the Great or Saint Vladimir of Kiev, c. 958 –1015

Besøg i vikingernes hovedstad i øst

I 700-tallet lagde vikinger til ved floden Dneprs bred i det nuværende Ukraine. Her grundlagde de Kiev, byen, som skulle blive hovedstad for det mægtige Rusrige.

Falkensteinfoto / Alamy / Imageselect

Floden Dnepr var i 800- og 900-tallet ofte centrum for et prægtigt skue: Slanke langskibe gled på den brede strøm forbi vikingebyen Kiev.

Lastet med varer som huder, honning og hvalrostand eller med krigere gemt bag farvestrålende skjolde satte fartøjerne kurs mod indbringende markeder og lukrative krigseventyr.

Vikingerne grundlagde i 882 det mægtige Rusrige – navngivet efter en gammel betegnelse for svenske vikinger, ruotsi (roere).

Riget bestod i næsten 400 år, og det bredte sig i sin storhedstid over dele af det nuværende Rusland, Ukraine og Hviderusland. Hovedstaden, Kiev, rummer endnu minder om tiden, da vikingerne beherskede et verdensrige.

Kiev var, da vikingerne ankom, allerede beboet af slaviske stammer. Bebyggelsen bestod dengang blot af spredte huse. Men beliggenheden, tæt ved stedet, hvor floderne Dnepr og Desna løber sammen, tiltrak mange handelsfolk.

Blandt dem var vikinger, som fra 700-tallet søgte hertil med det formål at bytte varer som fx honning, huder og tin for silke, krydderier, vin og sølv.

Syv broer over den 1,5 km brede Dnepr forbinder Kievs to dele med hinanden.

© Shutterstock

Viking gjorde Kiev til hovedstad

Kiev blev hurtigt et hovedknudepunkt på handelsruten mellem Skandinavien og Det Byzantinske Rige. Nogle af vikingerne slog sig ned i området og dannede småsamfund med egne krigerhøvdinge.

Blandt høvdingene var en viking ved navn Oleg. Han tog i 882 magten i Kiev og grundlagde dermed Rusriget, fortæller “Nestorkrøniken”, en historieberetning nedskrevet i 1100-tallet.

Olegs dynasti skulle herske i hele Rusrigets levetid. Hans efterfølgere udvidede støt riget. Under Vladimir 1., kendt som Vladimir den Hellige, der kom til magten i 980, nåede riget sit højdepunkt.

5 ting, du ikke må gå glip af

 • © Adelchi

  Udforsk Kievs hellige huler under jorden

  Da munke i 1000-årene ankom til Kiev for at hjælpe Vladimir med at udbrede den kristne tro, bosatte nogle af dem sig i huler på højene ved Dnepr-floden. Munkene levede og døde i hulerne, hvor de også blev begravet.

  Den kølige, tørre luft i gangene, som ligger i 5 til 20 meters dybde, bevarer ligene af de omkring 100 hellige mænd, som er stedt til hvile her. Katakomberne tiltrækker hvert år tusindvis af pilgrimme og turister.

 • © Shutterstock

  Oplev Rusrigets Gyldne Port

  Vejen ind i Rusrigets befæstede hovedstad gik gennem tre vældige porte. Passagen i hovedporten, kendt som Den Gyldne Port, var hele 12 meter høj og 7,5 meter bred.

  Porten var i brug så sent som i 1600-tallet, men gik herefter til grunde. Den nuværende port er en kopi bygget på ruinerne.

  Museet i bygningen viser rester af den gamle port og genstande fra Kievs tidlige historie.

 • © Shutterstock

  Maria vogter over byen

  Bygmestre fra Det Byzantinske Rige og lokale håndværkere opførte i 1000-årene Sankt Sofia-katedralen.

  En seks meter høj mosaik i kirkens korhvælving afbilder Maria, Jesu mor. Ifølge legenden vil Kiev bestå, så længe billedet af den hellige jomfru er uskadt.

 • © Ctac

  Monument hædrer fyrste

  Før Vladimir den Store lod sig døbe som den første af rigets fyrster, tilbad han hedenske guder og praktiserede flerkoneri.

  Han havde tilmed hundredvis af elskerinder, lyder historien.

  Vladimir er hædret med et 20 meter højt monument opført ved Dnepr-flodens højre bred.

 • Besøg det gamle Kiev

  Forlystelsesparken “Det Gamle Kiev” i landsbyen Kopachev 34 km uden for Kiev giver gæster et indtryk af byen, som den så ud på Vladimir den Stores tid.

  Parken byder hver weekend på forskellige opvisninger som fx rideshows og teaterforestillinger. Besøgende kan overnatte i telt, på vandrerhjem eller i en ferielejlighed tæt ved parken.

Dåb banede vejen for storhed

Fyrst Vladimir regerede i begyndelsen på et spinkelt grundlag. Rusriget bestod af en række folkeslag med egne guder og skikke, uden andet til at binde dem sammen end skattebetaling til herskeren.

For at styrke sin magt besluttede Vladimir at indføre kristendommen som fælles religion. Han overvejede forinden både islam og jødedommen – to trosretninger, som var velkendte i området.

Men Vladimir ville hverken undvære svinekød eller alkohol. “At drikke er rus-folkets store fornøjelse. Uden at drikke kan vi ikke leve”, skal han have sagt.

Vladimir lod sig døbe i 988, en handling, som gjorde det muligt for ham at knytte tætte bånd til det magtfulde – og kristne – Byzantinske Rige. Han fik endog lov til at gifte sig med kejserdatteren Anna Porphyrogenita.

Vladimir begyndte straks et omfattende byggeri. Formålet var at forvandle Kiev til en kristen stad med den byzantinske hovedstad, Konstantinopel, som forbillede.

Klostre og kirker med løgkupler skød op i den gamle vikingeby, som også blev forsynet med en seks meter høj mur med tre brede porte af mursten.

Muren kunne dog ikke redde Kiev fra den strid, som fra midten af 1000-årene langsomt åd riget og dets hovedstad op indefra. Da mongolske styrker i 1240 angreb Kiev, faldt byen hurtigt.

Mongolernes indtog betød enden på Rusriget. Men Kiev består. Byen er nu hovedstad i staten Ukraine, og skibe sejler stadig på Dnepr – blot er det ikke længere langskibe, men krydstogtskibe eller turbåde fyldt med turister.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul