Dårlig vin førte til masseslagsmål
Studerende begyndte dog først for alvor at strømme til læreanstalten, da Henrik 2. i 1167 forbød unge engelske mænd at studere i Frankrig, der dengang var Europas intellektuelle kraftcenter – og Englands ærkefjende.
I de følgende århundreder skød den ene bygning – opført i kalksten fra det lokale Headington-brud – efter den anden op på Oxfordshires grønne marker.
Middelalderens kirke sad tungt på lærdommen, så universitetet tillod kun kristne mænd at studere. Universitetets lærere var tilknyttet kirken, som forbød dem at gifte sig – et forbud, der først blev ophævet i 1871.
De studerende og lærerne opførte sig imidlertid langtfra fromt. Optøjer og konflikter med lokale var hverdagskost.
Urolighederne eskalerede for alvor den 10. februar 1355, da to studerende slog en krovært i hovedet med et bæger i vrede over, at han serverede dårlig vin.
Lokale og studerende deltog i slagsmålet, der varede i to dage og kostede 63 studerende og 30 lokale livet.
Omsider fik universitetsledelsen nok. Fra 1410 blev alle studerende tvunget til at logere på kollegier, så de ikke “sover om dagen og hjemsøger kroer og bordeller om natten”.
Imperiets elite mødtes i Oxford
Universitetet og dets kollegier blev efterspurgt i 1800-tallet. Det Britiske Imperium bredte sig nu over hele kloden, og riget havde brug for veluddannede administratorer.
Studerende, rekrutteret blandt overklassens og den øvre middelklasses sønner, lod sig fra midten af århundredet indskrive i stort antal.
Tilgangen af studerende og den fremvoksende naturvidenskab fik ikke bare universitetets forelæsningssale, men også studenterforeninger og værtshuse til at summe af nysgerrighed og videbegær.
Blandt de studerende i Oxfords storhedstid, som strakte sig indtil midten af 1900-tallet, var forfatterne Tolkien og C.S. Lewis, premierminister Robert Peel og eventyreren Lawrence of Arabia.
Også studerende fra fjerne afkroge af briternes rige søgte til Oxford. Universitetet var fra midten af 1800-tallet mødested for hele imperiets elite.
I 1945 gjorde freden, som fulgte 2. verdenskrig, en ende på imperiet og Englands stormagtsstatus. Oxford er imidlertid stadig førende. Universitetet blev i 2019 kåret som verdens bedste.