Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gå på opdagelse i studenternes Oxford

For de fleste står universitetsbyen som symbolet på boglig lærdom og en ophøjet livsstil. Men Oxford har ikke altid emmet af fred og fordragelighed.

Shutterstock

Studerende iført kapper og firkantede hatte myldrer mellem statelige bygninger af gule kalksten. På pubberne diskuterer folk – bænket ved ølplettede borde – kunst, litteratur og videnskab.

Oxford emmer af lærdom, traditioner og afslappet studenterliv.

Byen, som ligger i amtet Oxfordshire ca. 80 km fra London, har gennem 1.000 år dannet rammen om forfinet åndsliv, lærde drikkelag og drabelige masseslagsmål.

I følge legenden grundlagde Alfred den Store universitetet i året 872. Angiveligt mødte kongen under en rejse nogle munke ved det sted på floden Themsen, som kaldtes Oxenaforda – et gammelt udtryk for et vadested, hvor bønderne krydsede floden med deres okser.

Munkene og Alfred førte lærde samtaler i dagevis, og hermed blev byen centrum for landets visdom, lyder historien.

Beretningen er næppe sand, men sikkert er det, at universitetet, som optræder i kilderne allerede i 1096, hører til blandt Europas allerældste.

Dårlig vin førte til masseslagsmål

Studerende begyndte dog først for alvor at strømme til læreanstalten, da Henrik 2. i 1167 forbød unge engelske mænd at studere i Frankrig, der dengang var Europas intellektuelle kraftcenter – og Englands ærkefjende.

I de følgende århundreder skød den ene bygning – opført i kalksten fra det lokale Headington-brud – efter den anden op på Oxfordshires grønne marker.

Middelalderens kirke sad tungt på lærdommen, så universitetet tillod kun kristne mænd at studere. Universitetets lærere var tilknyttet kirken, som forbød dem at gifte sig – et forbud, der først blev ophævet i 1871.

Oxford var i begyndelsen af 1800-tallet blot en mindre provinsby.

© Wellcome Images

De studerende og lærerne opførte sig imidlertid langtfra fromt. Optøjer og konflikter med lokale var hverdagskost.

Urolighederne eskalerede for alvor den 10. februar 1355, da to studerende slog en krovært i hovedet med et bæger i vrede over, at han serverede dårlig vin.

Lokale og studerende deltog i slags­målet, der varede i to dage og kostede 63 studerende og 30 lokale livet.

Omsider fik universitetsledelsen nok. Fra 1410 blev alle studerende tvunget til at logere på kollegier, så de ikke “sover om dagen og hjemsøger kroer og bordeller om natten”.

Imperiets elite mødtes i Oxford

Universitetet og dets kollegier blev efterspurgt i 1800-tallet. Det Britiske Imperium bredte sig nu over hele kloden, og riget havde brug for veluddannede administratorer.

Studerende, rekrutteret blandt overklassens og den øvre middelklasses sønner, lod sig fra midten af århundredet indskrive i stort antal.

Tilgangen af studerende og den fremvoksende naturvidenskab fik ikke bare universitetets forelæsningssale, men også studenterforeninger og værtshuse til at summe af nysgerrighed og vide­begær.

Blandt de studerende i Oxfords storhedstid, som strakte sig indtil midten af 1900-tallet, var forfatterne Tolkien og C.S. Lewis, premierminister Robert Peel og eventyreren Lawrence of Arabia.

Også studerende fra fjerne afkroge af briternes rige søgte til Oxford. Universitetet var fra midten af 1800-tallet mødested for hele imperiets elite.

I 1945 gjorde freden, som fulgte 2. verdenskrig, en ende på imperiet og Englands stormagtsstatus. Oxford er i­mid­ler­tid stadig førende. Universitetet blev i 2019 kåret som verdens bedste.

5 ting, du ikke må gå glip af

Gå tur blandt gamle bøger

Thomas Bodley, lektor i oldgræsk ved Merton College, måtte opgive sin stilling, da han i 1587 giftede sig med en rig enke.

Til gengæld fik han råd til at grundlægge et bibliotek, Bodleian, som hører til Europas ældste.

Biblioteket rummer bl.a. den første kendte udgave af Shakespeares skuespil og en bibel trykt af Gutenberg i 1400-tallet. Bodleian tilbyder rundvisninger dagligt.

Diliff

Gå på pub med J.R.R. Tolkien

På pubben The Eagle and Child mødtes fremtrædende forfattere som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien ugentligt for at drikke øl og diskutere arbejde.

Møderne foregik i årene 1939 til 1962, mens Lewis skrev bogserien om fantasilandet Narnia, og J.R.R. Tolkien forfattede “Ringenes herre”.

Shutterstock

Se finurlig samling

Skrumpehoveder, afrikanske krigerskjolde og en 11 meter høj totempæl er blandt de 500.000 genstande, som besøgende kan se på Pitt Rivers-museet.

Samlingen er grundlagt af arkæologen Pitt Rivers (1827-1900).

Han moderniserede faget ved at fastslå, at ikke kun sjældne fund, men også hverdagsgenstande burde bevares.

Flickr

Læs også:

Kultur

Oxford Universitet var rugekasse for imperiets elite

9 minutter
Kulturpersonligheder

Oxfords klogeste hoveder var i en klasse for sig

9 minutter
Store krigsprofiler

Lawrence of Arabia satte Mellemøsten i brand

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul