Steppekrigeren Timur Lenk var én af historiens grusomste tyranner. Gennem sine 35 år som hersker over 1400-tallets centralasiatiske Chagatai-rige var han konstant på erobringstogt.
Hvor han kom frem, myrdede Timur befolkningen og jævnede deres byer med jorden. Historikere anslår, at omkring 17 mio. mennesker måtte lade livet som følge af despotens hærgen.
Men Timur Lenk efterlod sig andet end død og ødelæggelse. Han forskønnede nemlig rigets hovedstad, Samarkand, så byen fremstod som ikke bare den smukkeste, men også den lærdeste i hele den islamiske kulturkreds.
Samarkand, det nuværende Usbekistans næststørste by, var med sin placering på Silkevejen – handelsruten mellem Kina og Europa – i forvejen en driftig og velhavende bebyggelse.
Den italienske opdagelsesrejsende Marco Polo beskrev i 1200-tallet Samarkand som “en meget stor og prægtig by”.
Men Timur Lenk – en lokal stammekriger, som i 1370 tog magten i Chagatai-riget – var fast besluttet på at skabe en by prægtigere end nogen anden stad.
Kunstnere fik lov at overleve
Bygmestre til at føre de storslåede planer ud i livet fandtes ikke i Samarkand, men det vidste Timur Lenk råd for: Han tog på erobringstogt. I nutidens Iran, Irak og Syrien indtog han store landområder.
Undervejs dræbte hærføreren uden at blinke. Kun arkitekter, håndværkere og kunstnere kunne regne med at undslippe døden. Dem førte Timur med sig hjem til Samarkand, så de kunne arbejde på hovedstadens byggepladser.