Telefónica-bygningen, hvor CNT holdt til under borgerkrigen, eksisterer stadig.

Storbyguide: Anarkisternes Barcelona

Den 6-7 km lange rute bringer dig rundt i Barcelonas mest spændende kvarterer – fra kastellet på Montjuïc via Ramblaen til Gràcia. Download guiden i en printervenlig version – lige til at tage med i kufferten.

22. august 2013 af Tonny Vorm

Anarkismen fødes


Perioden fra 1883, hvor det første anarkistiske bombeattentat blev udført i Barcelona, til Francos styrker indtog den catalanske hovedstad i 1938 kaldes La Rosa del Foc, den brændende rose, og betragtes som én lang klassekamp. De mange venstreorienterede fagforeninger og partier, der skød op de år, var alle drevet af et inderligt had til byens rige overklasse.

Også kirken og statsmagten i Madrid blev anskuet som fjender, og specielt den anarkistiske ideologi, der var kritisk overfor enhver form for centralisering, høstede tilhængere i Catalonien.

De Sovjet-støttede kommunister vandt


Internt på venstrefløjen var der imidlertid også rivaliseringer, og magtkampene kulminerede i foråret 1937 med åbne gadekampe mellem kommunister og anarkister. Stridsspørgsmålene var mange. De fleste af dem handlede om, hvorvidt Catalonien skulle skabes efter en stram sovjet-kommunistisk model eller ej. Anarkisterne endte i maj 1937 som de store tabere overfor kommunisterne.

Sporene efter La Rosa del Foc og fortidens opgør ses stadig i Barcelona.

Download Histories storbyguide til Anarkisternes London – nem og printervenlig rute, der fører dig til 8 centrale steder

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også