Færgen til Frihedsgudinden sejler fra Battery Park på Manhattan. Her ligger det gamle fort Castle Clinton, som var immigrationscenter fra 1855 til 1890.

© Heritage Images & Scala/Nadia Claudi
Kultur - Historiske storbyguider

Storbyguide: Immigranterne jagtede drømmen i New York

Turen begynder på færgen til Frihedsgudinden og fortsætter på gåben i kvarteret Lower East Side på Manhattan. HISTORIE tager dig med på en interaktiv byvandring til New York, men du kan også selv printe guiden ud og tage turen til immigranternes historiske storby.

De fattige boede i berygtet slum

Slumkvarteret Five Points opstod i 1820'erne og lå, hvor fem gader mødte hinanden i et punkt, som i dag er en del af Columbus Park.

Mange fattige immigranter bosatte sig i de overfyldte og faldefærdige bygninger, som hverken havde vand eller varme, og hvorfra kolera-epidemier hyppigt udsprang.

Slummen bød dog også på gode ting som teatre og dansehaller. Her opstod stepdansen – en blanding af afro-amerikansk juba og irsk step.

Irsk religionskamp

Den 12. juli 1871 tørnede irske katolikker og protestanter sammen i et opgør, som skulle blive et af de blodigste i byens historie.

Baggrunden var en parade arrangeret af irske protestanter tilhørende “Orangeordenen”, udsprunget fra Nordirland. Protestanterne ville fejre en 200 år gammel historisk sejr over katolikkerne, som nu svarede igen med at forlange paraden forbudt.

Af frygt for optøjer valgte byens mest indflydelsesrige politiker, den berygtede og korrupte skotsk-irske “Boss” Tweed at efterkomme katolikkernes ønske.

Det førte imidlertid til så voldsom kritik fra aviser og byens protestantiske elite, at Tweed ombestemte sig og gav grønt lys for paraden– dog blev politifolk og statsmilits sat ind.

Paraden nåede ikke langt op ad Manhattans 8th Avenue, før katolske irere begyndte at kaste sten, flasker og andet skyts mod mængden.

Politiet åbnede ild, og da paraden blev opløst timer senere, var 60 mennesker døde, og 150 sårede. Fadæsen var med til at fælde Tweed, som havde siddet tungt på magten siden 1869.

Få en storbyguide til immigranternes New York

Dyk ned i millionbyens historiske fortid, hvor tusindvis af migranter satte deres præg på hvert et gadehjørne i jagten på den amerikanske drøm.

Download vores historiske guide lige her:

Læs også:

Historiske storbyguider

Storbyguide: Immigranterne jagtede drømmen i New York

2 minutter
Vikinger

Virile vikinger bremsede irsk katastrofe

2 minutter
Hverdagsliv

Sådan blev hunden menneskets bedste ven

5 minutter
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!