Den unge prins Rahman flygtede fra en massakre på hans familie i 750. Han nåede til Cordoba, hvor han samlede naboerne under sig i et emirat.

© Getty Images

Storbyguide: Kaliffens Cordoba overskyggede alle Europas byer

Cordoba i Spanien rummer mange synlige tegn på byens storhedstid, da den var hovedstad i det muslimske rige Al-Andalus. HISTORIE tager dig med på en interaktiv byvandring til Cordoba, men du kan også selv printe guiden ud og tage turen til Kaliffens storslåede storby.

Klapjagt på jøderne

I 900-tallet gav de smalle smågyder i Cordobas jødiske kvarter genlyd af klaprende æselhove og købmænd, der på højlydt hebraisk og arabisk tingede om varer. 

Ikke-muslimer måtte gerne bo i Cordoba, hvis de betalte jizya, en årlig skat på én dinar. 

Og historikerne regner med, at jøder, kristne og muslimer sameksisterede nogenlunde fredeligt. Men efter La Reconquista – den kristne generobring – sluttede freden. 

Jødernes synagoer blev omdannet til kirker eller brændt, og i dag står kun én af byens mange synagoer stadig. Her kan den maurisk-jødiske blandingskultur stadig ses på væggene, hvor de hebraiske tekster blander sig med muslimsk ornamentik.

Torturkammer i kælderen

Ifølge legenden svor dronning Isabella, at hun ikke ville vaske sin underkjole, før de sidste muslimer var fordrevet fra Granada. Hendes uhygiejniske løfte blev afsagt på Alcazar de Los Reyes, kongepaladset. 

Oprindeligt var bygningen et fæstningsværk, hvor kaliffen kunne søge tilflugt i urolige tider, og hvor Cordobas uvurderlige bibliotek blev opbevaret. Men efter den kristne generobring fungerede bygningen som de katolske kongers tilholdssted. 

Herfra lagde de strategien for uddrivelsen af maurerne – og alle andre “hedninge”. Den frygtede spanske inkvisation havde forhørskamre i kælderen under et af tårnene.

Få en storbyguide til den storslåede by Cordoba

Tag med til Cordoba, hvor vi ser nærmere på byen, der for 1.100 år siden fik London og Paris til at ligne små provinsbyer.

Download vores historiske guide lige her:

Måske er du interesseret i...

Læs også