Bridgeman
Dronning Victorias 60-års jubilæum

Victoriatidens London

I 1800-tallet var London verdens centrum. Herfra styrede den britiske dronning Victoria sit enorme imperium. Næsten alle de turistattraktioner, som millionbyen er kendt for i dag, stammer fra hendes regeringstid.

Med sine ca. seks mio. indbyggere var London i slutningen af 1800-tallet vokset til den største by i menneskehedens historie.

Imperiets regent – ­dronning Victoria – brugte milioner af pund på byggeprojekter, der skulle vise Englands magt og vælde, og blandt briterne var den generelle holdning, at deres metropol var på højde med – eller ligefrem overgik – oldtidens Rom. Et populært ordsprog sagde, at “når en mand er blevet træt af London, er han blevet træt af livet”.

Fotografi af dronning Victoria

Victoria blev kronet til dronning som 18-årig og sad på tronen i 63 år.

© Mary Evans

Men briterne vidste også, at en anden virkelighed lurede bag den smukke facade. “Intet sted som i London finder man overflod og armod og luksus og lidelse så tæt på hinanden”, skrev en af byens beboere om den sociale situation i 1800-tallets London.

Rig og fattig

Londons befolkning var siden begyndelsen af 1800-tallet mere end seksdoblet, og de fattige var stuvet sammen under usle forhold. Sygdom og kriminalitet hærgede de overfyldte slumkvarterer, hvor Jack the Ripper og andre mørkemænd spredte rædsel om natten.

Byens rigeste skulle også vænne sig til de nye forhold. Luksuskvarterer med store, hvidmalede boliger skød op i byens vestlige del – væk fra slummens larm og snavs. Her kunne overklassen om dagen spadsere i Kensington Gardens og om aftenen gå til koncert i Royal Albert Hall.

Victorias død i 1901 varslede enden på Det Britiske Imperiums storhedstid. Langsomt – bid for bid – ­mistede briterne deres kolonier, men de overdådige bygninger fra Victoriatiden står tilbage som ­­vidner om årene, hvor millionbyen var verdens centrum.

10 seværdigheder i London:

1. TOWER BRIDGE

Adresse: Tower Bridge Road, London SE1 2UP

Tower Bridge 28. september 1892

Over 400 mand arbejdede i otte år på at bygge Tower Bridge, der stod færdig i 1894.

© Chriso

Vartegn bandt byen sammen

I slutningen af 1800-tallet var broerne over Themsen en irriterende flaskehals for Londons hastigt voksende befolkning. Noget måtte gøres, og bystyret nedsatte en komité, der skulle vælge designet til en ny og spektakulær bro.

Efter otte års bitre diskussioner valgte stadsarkitekten sit eget forslag: en kombineret hænge- og klapbro, hvor en gangbro mellem to mægtige tårne sikrede fodgængere passage, selv når broklapperne var oppe.

Den nye bro åbnede i 1894 og var ­modelleret efter en skotsk middelalderborg. Men bag facaden var den et ­teknisk vidunder. Hver broklap vejer 1.200 tons, som et sindrigt system med to kraftige dampmaskiner og seks kæmpemæssige stempler kunne ­åbne på blot ét minut.

Ikke alle byens borgere var begejstrede over den særprægede bro, men skibstrafikken sejlede flittigt under.

I de første år åbnede Tower Bridge mere end 6.000 gange om året. I dag hæves broen ca. 1.000 gange på et år.

2. WHITECHAPEL

Adresse: Brushfield Street, London E1 6EW

Jack the Rippers hjemmebane

Den 16. juli 1901 trykte avisen Daily Mail en artikel om Dorset Street i bydelen Whitechapel. Gaden blev kaldt “den værste gade i London” og hjemsted for “alt, der er ondt”. Beboerne blev præsenteret som tyve, røvere og mordere.

Artiklen vakte stor opsigt, men opsummerede ikke desto mindre londonernes opfattelse af bydelen Whitechapel. I Victoriatiden havde det engang så idylliske område udviklet sig til en parallelverden præget af fattigdom, overbefolkning, forurening og kriminalitet.

Politi finder lige i Whitechapel

I 1888 spredte Jack the Ripper rædsel i Whitechapel med mordene på mindst fem prostituerede.

© Getty Images

Bydelens blakkede ry fik den dybeste ridse i slutningen af 1880’erne, hvor seriemorderen Jack the Ripper hærgede området. I Whitechapels mørke gyder og baggårde fandt Ripper sine ofre blandt de utallige prostituerede. Med kirurgisk præcision lemlæstede og parterede han mindst fem kvinder, inden han forduftede i natten og efterlod londonerne i rædsel.

Trods et utal af teorier er Jack the Rippers identitet aldrig blevet afsløret.

Whitechapel er siden dronning Victorias tid blevet byfornyet flere gange, og mange af de gamle gader er nu forsvundet. Bydelen er i dag ved at udvikle sig til et hipt, multikulturelt kvarter beboet af bl.a. kunstnere.

Whitechapel: Før og nu

Menneskemylder i Whitechapel
© Bridgeman

Slutningen af 1800-tallet

I Victoriatiden var bydelen Whitechapel beboet af et sammenrend af fattige, syge og kriminelle.

Dorset Street i London

I dag

Ikke meget er tilbage af det gamle Dorset Street. Fx er dele af gaden blevet reduceret til et parkeringshus.

3. SIMPSON'S TAVERN

Adresse: Ball Court, 38½ Cornhill, London EC3V 9DR

Spis som i de gamle dage

I en smal gyde i hjertet af London finder man Simpson's Tavern. Spisestedet ­åbnede i 1757, men indgangspartiet og indretningen i dag stammer fra midten af 1800-tallet, hvor stedet var et af byens utalllige “chophouses” – billige spise­steder.

Simpson's Tavern giver de besøgende mulig­hed for at spise et måltid som i ­Victoriatiden, hvor gæsterne sad på lange træbænke i små båse. Dengang var englænderne glade for det rustikke landkøkken, og på menuen finder gæsterne bl.a. “cottage pie” og “cold York ham”.

Spisestedet Simpson's Tavern i London

Simpson's Tavern ligger mellem moderne bygninger midt i Londons finansdistrikt.

© Shutterstock

4. TRAFALGAR SQUARE

Adresse: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Plads hylder glorværdig sejr

Midt på Trafalgar Square troner admiral Nelson som et symbol på Victoriatidens mægtige Storbritannien. På en 51 m høj pæl skuer han i vant position ud over pladsen, der er opkaldt efter hans glorværdige sejr over franskmændene ud for Kap Trafalgar i 1805. Under hans faste blik haster lokale og turister forbi eller sætter sig ned og tager et pusterum.

Trafalgar Square i London i slutningen af 1800-tallet

I slutningen af 1800-tallet var pladsen åben for trafik.

© Polfoto/Corbis

Pladsen skulle have været opkaldt efter kong William 4. (1765-1837), men da den stod færdig i 1845, måtte han vige for Englands ­største søhelt.

Til gengæld fik William 4. det nordvestlige hjørne af pladsen stillet til rådighed, men da han ikke efterlod nok penge til at finansiere en statue, stod området i mange år tomt.

Først i 2001 blev det besluttet, at Willam 4.s hjørne skulle smykkes med skiftende moderne kunstværker. Pladsen er også hjemsted for The National Gallery, som tilbyder gratis adgang til museets omfattende kunstsamling.

Trafalgar Square i London i dag

Trafalgar Square bliver i dag bl.a. brugt til demonstrationer og til fejring af Englands sportslige triumfer.

© Shutterstock

5. WESTMINSTER PALACE

Adresse: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Westminster Palace og Big Ben

Klokken i Houses of Parliament – populært kaldt Big Ben – slog sit første slag den 31. maj 1859.

© Istock

Skattereform lagde parlamentet i ruiner

Den imponerende parlamentsbygning ved Themsens bred er resultatet af en skattereform i 1834. Efter reformen skulle en del af arkiverne destrueres i en ovn, som uheldigvis blev overophedet og antændte den gamle parlaments­bygning.

En arkitektkonkurrence udløste hurtigt en strid mellem tilhængere af romansk og gotisk byggestil.

Som det kan ses i dag, vandt den gotiske fløj, og byggeriet af det nye Palace of Westminster kunne begynde.

Bygningen rummer overhuset, underhuset, ca. 1.100 kontorer, 100 trapper og 4,8 km gange.

Offentligheden har kun begrænset adgang til Westminster. Udenlandske besøgende kan – på hverdage – komme ind i parlamentet i august og september.

6. BELGRAVE SQUARE

Adresse: Belgrave Square, London SW1X

Verdens dyreste adresse lå i London

Husene i Belgravia blev bygget i begyndelsen af 1800-tallet.

De smukke bygninger skulle huse Londons overklasse, som ønskede større afstand til millionbyens enorme underklasse. Det luksuriøse område var – dengang som i dag – et af de dyreste steder at bo i verden.

Områdets gamle bygninger er blevet renoverede og huser i dag moderne boliger og butikker.

Belgrave Square i London
© Mary Evans

©️ Mary Evans

Hus i Belgravia
© Jonas Bechgaard

©️ Jonas Bechgaard

8. ROYAL ALBERT HALL

Adresse: Kensington Gore, London SW7 2AP

Multiarena hyldede den afdøde prins

I Vestlondons smukke museumskvarter ligger Royal Albert Hall. Den imponerende koncertsal stod færdig i 1871 og blev opkaldt efter dronning Victorias mand, prins Albert, der var død 10 år tidligere. Indtil sin død i 1901 sørgede Victoria over sin Albert og navngav utallige monumenter og bygninger til hans minde.

Royal Albert Hall i London

Med sin særegne arkitektur er Royal Albert Hall blevet en ikonisk bygning.

© Istock

Royal Albert Hall danner ramme om over 350 arrangementer om året – heriblandt BBC's traditionsrige promenadekoncerter – og har plads til over 7.000 siddende gæster. Bygningens karakteristiske sand- og murstens­facade er prydet af en frise, der viser “kunstens og videnskabens triumf”.

Siden sin åbning har salen huset ­ over 50.000 arrangementer. Ifølge en udbredt talemåde gør en kunster sig først fortjent til folkets respekt, når han har optrådt i Royal Albert Hall.

Dronning Victoria og prins Albert

Victoria elskede sin Albert højt og var knust, da han døde. Resten af livet gik hun klædt i sort.

© Roger Fenton

8. KENSINGTON GARDENS

Adresse: London W2 2UH

Victorias have blev offentlig park

Kensington Gardens er et af Londons grønne åndehuller. Den 1,1 km² store park ligger i umiddelbar forlængelse af Hyde Park, og mange – især turister – har derfor svært ved at skelne mellem de to grønne områder.

Kensington Gardens blev anlagt i 1728-1738 som privat have for kong Georg 2. og dronning Caroline, der residerede i Kensington Palace.

Parken blev indhegnet og var langt op i 1800-tallet utilgængelig for alle andre end de kongelige og deres gæster, men efterhånden blev den åbnet for almindelige borgere – dog kun “de respektabelt klædte”.

I parken findes Albert Memorial, som dronning Victoria lod opføre til minde om sin elskede mand, prins Albert. Smukt eller ej – monumentet er stadig et besøg værd.

Borgerskabets børn kunne lege ved søbredden væk fra pøblen i Hyde Park.

English Heritage

Havens fem m høje statue af prins Albert er belagt med bladguld.

Sebastian Relster

9. PADDINGTON STATION

Adresse: Praed Street, Paddington, W2 1HQ

Et monstrum i metal

“Jeg vil konstruere en station efter mit eget hoved”. Sådan skrev Victoriatidens største ingeniør, Isambard Brunel, i et brev til en af sine venner og tilføjede nonchalant, at han ikke havde tid til små hyggelige detaljer og derfor ville bygge “et monstrum i metal”.

Paddington Station i London

Den nuværende station stod klar i 1854, men allerede fra 1838 var området endestation for tog fra bl.a. Wales.

© Bridgeman

Ved indvielsen af Paddington Station i 1854 præsenterede Brunel de over­dækkede perroner, som stationen er berømt for. I dag passerer ­over 30 mio. rejsende hvert år under det imponerende 210 m lange glastag, der hviler på tre 31 m brede metalhvælvinger.

Paddington er også endestationen for verdens første undergrundsbane: “Metropolitan Railway”. Den stod klar i 1863 og var en stor arkitektonisk bedrift med spor i tre etager. Allerede fra dens indvielse havde metroen over 25.000 brugere dagligt.

10. VICTORIANSK HJEM

Adresse: Geffrye Almshouses, 136 Kingsland Rd, London E2 8EA

Victoriansk hjem fra museum

Victorianske hjem husede ofte samlinger af alt fra kunst og konkylier til porcelæn og askebægre.

© Bridgeman

Besøg en victoriansk dagligstue

Museum of the Home i det nordlige London tilbyder en mulighed for at komme på besøg i et typisk victoriansk hjem.

Victorianerne var modedyr og samlere, og 1800-tallets hjem mindede på mange måder om små, overfyldte museer.

Alt, der var nyt og spændende, blev købt og vist frem i de mørke stuer, hvor små skødehunde – hvis race varierede efter moden – holdt de rige victorianske kvinder med selskab.

BYKORT

Her finder du de 10 seværdigheder:

  1. Tower Bridge
  2. Whitechapel
  3. Simpson's Tavern
Shutterstock
  1. Trafalgar Square
  2. Westminster Palace
  3. Belgrave Square
Shutterstock
  1. Royal Albert Hall
  2. Kensington Gardens
  3. Paddington Station
  4. Museum of the Home
Shutterstock