Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katolikker røg ud af vinduet

I 1618 greb en gruppe vrede protestantiske borgere til selvtægt og smed kejserens katolske statholdere ud af et højtsiddende vindue på Prags borg. Det dramatiske optrin udløste trediveårskrigen.

Protestanter trængte ind på Prags borg

Pinselørdag den 23. maj 1618 gik det hedt til på det berømte slot i Prag, hovedstaden i Bøhmen og det nuværende Tjekkiet. En større mængde ophidsede protestanter trængte under stor larm ind på borgen og tiltvang sig adgang til den kejserlige – det vil sige katolske – administrations lokaler.

Protestanterne var kommet for at få en forklaring på, hvordan de skulle forstå kejser Rudolf 2.s majestætsbrev fra 1609, som skulle sikre dem en række vigtige religiøse og borgerlige rettigheder.

Stemningen var højspændt, og pludselig blev der lagt hånd på to af de kejserlige statholdere, Jaroslav af Martiniz og Vilhelm af Slávata. Hvad der skulle ske, var ingen i tvivl om. Nu skulle det gå efter “den bøhmiske metode”: ud ad vinduet med dem!

Kejserlige statholdere blev smidt ud af vinduet

Mændene bad så mindeligt, ikke for deres liv, men om at få lov til at skrifte. Det blev hånligt afslået, og så gik det én, to, tre ud over vindueskarmen og de ca. 20 meter ned i slotsgraven – efter at de lige var blevet lettet for deres værdigenstande.

Få øjeblikke senere fik statholdernes sekretær, Philip Fabritius, samme tur. Og så begyndte man at skyde efter de ulykkelige nede i slotsgraven.

Mirakuløst landede de tre mænd i en bunke affald og overlevede mere eller mindre forslåede, blødende og slemt forskrækkede og kunne stikke af. En af dem, grev Slávata, levede oven i købet så længe, at han kunne få lejlighed til at skrive sine dramatiske erindringer.

Episoden ledte op til Trediveårskrigen

Vinduesudsmidningen vakte vild opsigt og fik konflikten mellem det protestantiske borgerskab og det katolske kongehus til at kulminere med den 30 år lange krig mellem katolikker og protestanter.

De bøhmiske oprørere undskyldte eller rettere forklarede sig med, at det var almindelig skik og brug – der skete dem jo heller ikke noget, vel? – og rent faktisk havde en lignende begivenhed fundet sted under en opstand i byen i 1419.

Læs også:

last western roman emperor surrenders
Historiske storbyguider

Oplev Romerrigets sidste hovedstad

6 minutter
Historiske storbyguider

Oplev Marrakesh: Marokkos gamle pragtby

5 minutter
The Baptism of Vladimir the Great or Saint Vladimir of Kiev, c. 958 –1015
Historiske storbyguider

KIEV: Besøg i vikingernes hovedstad i øst

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul