Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Efter jordskælvet i San Francisco i 1906.

Kultur - Historiske billeder

Galleri: 300.000 blev hjemløse på én dag

Klokken 05:12 18. april 1906 blev San Francisco udslettet. De 400.000 indbyggere blev ramt af et jordskælv med epicenter i byens centrum. Flere kvarterer forsvandt på stedet, og efterfølgende brande hærgede resten. Flere tusinde døde, men de overlevende byggede byen op på rekordtid.1

Jordskælvet var kraftigt og målte 7,8 på richterskalaen. Den største fare var de gamle og skrøbelige gasledninger, der knækkede og eksploderede overalt. Ilden sprang på kryds og tværs af byen, mens brandvæsenet desperat forsøgte at skabe brandbælter ved at sprænge bygninger i luften. De havde ikke en chance. Eksplosionerne forårsagede endnu flere brande.

300.000 indbyggere mistede deres hjem. Bystyret indførte militær undtagelsestilstand, og felthospitaler blev opført.

Rystelserne varede kun få minutter, men efterlod dybe ar overalt.

Byens stolthed, Call-bygningen, husede avisen The Morning Call og var en af USA's første skyskrabere. Branden begyndte på den øverste etage, og elevatorskakten fungerede som en slags omvendt skorsten, så ilden hurtigt spredte sig. Alt interiøret udbrændte, men stenene og stålkonstruktionen overlevede. Bygningen blev restaureret og står den dag i dag.

I dagene derefter stod masser af bygninger tilbage som vaklende ruiner, der var farlige for forbipasserende. “Building Commitee” brugte dynamit tll at fjerne truslen.

Stålkonstruktioner stod nøgne tilbage, og mursten og tømmer lå spredt for alle vinde. Indsamlingen og sorteringen af materialerne blev organiseret af militæret og foregik med sporvogne. Så meget som muligt blev brugt i genopbygningen.

Mange havde ingen steder at tage hen og insisterede på straks at føre livet videre.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul