Getty Images
Tyfon i Japan

GALLERI: Besejret af naturkræfterne

Igennem menneskets historie er utallige kampe blevet udkæmpet – én er dog aldrig blevet vundet: kampen mod naturen. Fra tyfoner i Japan, til støvstorme i USA og “dræber-tåge” i London; i kampen mod naturen har mennesket mødt sin overmand.

By drukner i støv

En mørk mur rejser sig over præriebyen og truer med at kvæle alt i støv. Voldsomme sand-storme hærger USA midt i 1930'erne – en konsekvens af tørke og udpining af jorden. Mere end en halv million amerikanere må forlade deres hjem – uden meget håb om at finde et job under den økonomiske depression.

National oceanic and Atmospheric Administration

Stratford, Texas, USA
1935

National oceanic and Atmospheric Administration

Den dræbende tåge

Vindstille vejr betyder, at røgen fra Londons industri og millioner af kakkelovne lægger sig som en dyne over byen. I løbet af en uge dør mere end 4.000 mennesker – enkelte falder i Themsen, andre bliver kørt ned, men størstedelen dør af alvorlige lungeproblemer.

Keystone/Getty Images

London, Storbritannien,

  1. december 1952
Keystone/Getty Images

Tyfon ramte Japan

I 1950'erne var den japanske økonomi stadig i knæ efter 2. verdenskrig, og da landet endelig havde fået fodfæste, ramtes øerne af tyfonen Vera. Det ekstreme vejrfænomen medførte flodbølger og oversvømmelser, så fx 95 pct. af Nagashima-øen stod under vand. Vera er en af de værste tyfoner i Japans historie. 1,5 millioner mistede deres hjem, næsten 39.000 blev meldt savnet og over 5.000 omkom.

Getty Images

Nagashima, Japan

  1. september, 1959
Getty Images

Naturkatastrofer hærger Øst-pakistan

I slutningen af 1970 blev Øst-pakistan (i dag Bangladesh) ramt af århundredets værste naturkatastrofe. Først kom en cyklon til landets kyster. Cyklonen forårsagede en flodbølge, der efterfølgende skabte hungersnød. Over 500.000 mennesker mistede livet – bl.a. fordi afgrøderne var væk, og husdyrene døde på marken.

Getty images

Nuværende Bangladesh

  1. november 1970
Getty images