AP/Polfoto
Soldater løber væk fra Napalm eksplosion

GALLERI: Et århundrede i krigens tegn

1900-tallet bliver et århundrede præget af død og ødelæggelse. Fra 1. verdenskrigs skyttegrave og snigskytterne i Finland til Jugoslaviens blodige borgerkrig. Få nationer slipper for krigens jerngreb.

Jul ved vestfronten

Tyske soldater glemmer for en stund krigens gru og fejrer jul ved fronten i Frankrig. Tidligere på året har Tyskland indledt en “lynkrig” mod Frankrig. Men planen om en hurtig sejr fejler, og de tyske soldater kommer til at tilbringe fire lange og strabadserende år ved vestfronten.

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Frankrig, vestfronten
December 1914

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Hund vogter over snigskytte

En finsk snigskytte gemt i sneen spejder efter sovjetiske tropper under vinterkrigen i 1939-40. Hendes hund var trænet til at advare, hvis fjender forsøgte at snige sig ind på hende. Ved hjælp af sit skarpe syn, fabelagtige høresans og fintfølende næse opdagede hunden ofte de sovjetiske tropper længe før dens ejer.

sakva/media, drum world

Karelen, Finland
1940

sakva/media, drum world

Blodig kamp fra ruin til ruin

Sovjetunionen er rendt over ende af Nazityskland. Men ved Stalingrad holder de russiske soldater stand, selvom tyskerne når at besætte det meste af byen. Bitre kampe i den bombede by går fra hus til hus – først efter flere måneder får russerne overtaget. 300.000 mister livet i det seks måneder lange slag.

BPK Images

Stalingrad
Efteråret 1942

BPK Images

Sov godt og drøm trygt

En udmattet soldat får en lur under kampene om Korea. I løbet af sommeren 1950 var det lykkedes Nordkorea at erobre det meste af den koreanske halvø, men nu trænger en FN styrke under USAs ledelse erobrerne tilbage.

Keystone/Stringer/Getty Images

Koreahalvøen,
1950

Keystone/Stringer/Getty Images

Napalm sætter Vietnam i brand

Under Vietnamkrigen indså amerikanske soldater, at de måtte ty til nye våben for at få ram på de fjendtlige Vietcong-guerillaer i den tætte jungle. Én af løsningerne var napalm: En tyk og brændbar substans, som blev brugt til at rydde fjendtlige områder. Brugen af napalm var dog stærkt kontroversiel, fordi angrebene også ramte landsbyer, hvor mange civile blev såret og dræbt.

AP/Polfoto

Det sydlige Vietnam
1966

AP/Polfoto

Soldat holder øje med egypterne

En israelsk soldat spejder fra Sinai-halvøen mod de egyptiske tropper på den anden side af Suezkanalen. Blot få dage forinden har Israel i et overraskende lynangreb ødelagt næsten hele Egyptens luftvåben og tvunget egypterne til at trække sig tilbage fra Sinai. Området kom først tilbage på egyptiske hænder efter en fredsaftale i 1979.

getty images. Originalt farvefoto

Sinai-halvøen, Egypten
Juni 1967

getty images. Originalt farvefoto

Storby bliver jævnet med jorden

To serbiske soldater kører i triumf gennem den kroatiske by Vukovar, som de har belejret og bombarderet i 87 dage. Som den første europæiske by siden 2. verdenskrig ødelægges Vukovar fuldstændig. Slaget om byen er en del af den blodige borgerkrig, der bryder ud, da republikken Jugoslavien går i opløsning i 1991.

Getty images

Vukovar, Kroatien
1991

Getty images