Bettmann/Getty Images

GALLERI: Et splittet USA

De Forenede Stater har ikke altid været forenet – hverken ideologisk eller geografisk. Had og splittelse blandt amerikanerne udløste en blodig borgerkrig i 1861-1865. Blot få år senere skabte jernbanen en permanent forbindelse mellem øst og vest.

Nordstatsofficerer lægger strategi

General Ulysses S. Grant havde beordret sine soldater til at hente kirkebænkene ud fra kirken, så han sammen med sine officerer kunne holde taktikmøde efter et slag mod sydstaterne. Selv sidder han som nr. to fra venstre på bænken i midten og var blot to måneder forinden blevet øverstkommanderende for alle Unionens hære.

Library of Congress

Massaponax church, Virginia
Maj, 1864

Library of Congress

Borgerkrigens sande ansigt

Soldaternes lejr er lagt i ruiner, og krigen draget videre. Nu forsøger et par efterladte nordstatssoldater at komme til hægterne. Billedet er taget af den ansete fotograf Mathew Brady, som havde atelier i New York. Da den amerikanske borgerkrig brød ud i 1861, indrettede han et mobilt mørkekammer, så kan kunne komme helt tæt på kamphandlingerne og vise krigens gru til offentligheden.

Bettmann/Getty Images

USA, 1865

Bettmann/Getty Images

Øst møder vest i USA

Efter syv års hårdt arbejde mødes Union Pacific- og Central Pacific-jernbanerne ved Promontory Point, Utah, den 10. maj 1869. Omsider er USA forbundet fra New York i øst til Los Angeles i vest. Den nye transportmulighed får mennesker til at strømme mod det før så vilde vesten og skaber fundamentet for det moderne USA.

Topfoto/polfoto

Utah
1869

Topfoto/polfoto