Bettmann/Getty Images
Charlie Chapling stumfilm

GALLERI: Filmede du det?

Filmmediet revolutionerer måden, vi mennesker tænker, lærer og forstår. Fra dets spæde sort/hvide begyndelse over reality-genren til de revolutionerende 3D-effekter: Vi har været opslugt – og betaget – hele vejen igennem!

Reality for begyndere

Reklamefolk må tage stadig mere opsigtsvækkende midler i brug for at lokke kunderne til. I 1955 lader de en kvinde flytte ind i et stormagasins udstillingsvindue, så folk hele døgnet kan følge med i hendes liv. I to uger ser de kvinden, Russel E. Lee, sove, se TV og drikke kaffe – og fortovet foran forretningen er sort af mennesker.

Getty Images

New York, USA
1955

Getty Images

Hundefilm med hylekor

Under produktionen af Disneys tegnefilm “Lady og Vagabonden” lægger skuespillerne stemmer til en foreløbig version. Skuespillerne lægger hele deres sjæl i figurernes gøen og laden for at inspirere animatorerne til at tegne de rette ansigtsudtryk. Filmen var den første animerede film, der blev indspillet i det brede cinemascope-format.

Getty Images

Californien, USA
1953

Getty Images

Ti stille, jeg ser film!

Stumfilm har revolutioneret underholdningsindustrien, og genrens største stjerne er Charlie Chaplin. I 1918 får hans nye film “Shoulder Arms” (Gevær ved skulder) stor succes. Filmen skildrer den forfærdelige skyttegravskrig i et komisk lys og beviser, at der ikke er langt fra tragedie til komedie.

Bettmann/Getty Images

USA
1918

Bettmann/Getty Images

Danskerne var vilde med Amerika

Efter 2. verdenskrig var USA den store helt, og det kunne både ses, mærkes og smages i Danmark i 1950’erne. Her havde den amerikanske populær-kultur vind i sejlene, og danskerne dyrkede bl.a. amerikanske film, tegneserier og musik. Og i drive-in-biografen i Lynge kunne de ventende gæster få serveret is og kaffe “på amerikansk”.

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Lynge, Sjælland
1950’erne

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Orden midt i massakren

Instruktøren Stanley Kubrick må sande, at det er umuligt at holde styr på hundredvis af dræbte slaver, under arbejdet med filmen Spartacus. Derfor får alle ofre på slagmarken et nummer. Mellem optagelserne kan Kubrick råbe sine ordrer til den enkelte statist blot ved at henvise til nummeret.

Getty Images

Madrid, Spanien
1959

Getty Images

Løver på spring i København

Som de første i Danmark kunne københavnerne i 1953 opleve 3-d-film – i bl.a. Kinopalæet. Filmen “Afrikas djævle” handlede om to menneskeædende løver, som gik til angreb på afrikanske jernbanearbejdere, og kun de færreste biografgængere kunne holde sig i ro, når de vilde rovdyr “sprang ud” af lærredet.

Polfoto/Ritzau Scanpix

København
Maj, 1953

Polfoto/Ritzau Scanpix

Perfektion til mindste detalje

Alt skal fremstå virkelighedstro i en disney-film – derfor må tegnerne nøje observere de mindste detaljer. I 1955 får fotografen Gene Lester mulighed for at komme bag kulisserne i filmstudierne, hvor tegnerne sammen med Walt Disney øver sig i at afbilde en sæbebobles bevægelser i luften.

Gene Lester/Getty Images

Anaheim, Californien
1955

Gene Lester/Getty Images