Fred Ramage/Getty Images
Børn på tank

GALLERI: Historie i børnehøjde

I 1908 arbejder børn 10-12 timer om dagen, i 1945 leger de på udbrændte kampvogne i Berlins ruiner og i 1962 lever de i frygt for et atomangreb. Historien set fra barnets perspektiv er både rå og hjerteskærende!

Drenge træner til Hitlers verdenskrig

Da Hitler kom til magten i 1933, havde ungdoms-organisationen Hitlerjugend allerede 2,3 mio. medlemmer. De unge drenge blev oplært i den nazistiske racelære og fik både våbentræning og fysisk træning, som skulle forberede dem på et liv som soldat. Deres evner viste drengene frem ved bl.a. nazistpartiets årlige møder i Nürnberg.

M. Evans/Ritzau Scanpix

Nürnberg – Tyskland
1933

M. Evans/Ritzau Scanpix

Krigen er blevet en legeplads

Tyskland har kapituleret, og overalt i Europa kan freden sænke sig. I ruinerne af det engang storslåede Berlin, flokkes børn om det efterladte krigsmateriel. For blot fem år siden hang de uskyldigt i klatrestativerne, men slaget om den tyske hovedstad har jævnet legepladserne med jorden.

Fred Ramage/Getty Images

Berlin, Tyskland,
August 1945

Fred Ramage/Getty Images

Sig “Aah!” til din levertran

Rektors kone på Robert Blairs drengeskole i londonforstaden Islington viser, hvordan man skal gabe op, når hun serverer dagens mundfuld levertran for køen af vandkæmmede knægte. Den D-vitaminrige fiskeolie blev især indtaget som forebyggelse mod engelsk syge, der hedder rickets på engelsk.

SSPL/Polfoto

London,
December 1939

SSPL/Polfoto

Hverdagen vender tilbage

Nazismen er brudt sammen, og freden sænker sig over Tyskland. En ny generation begiver sig gennem ruinerne for at komme i skole. Men de første år hersker stor lærermangel, for netop denne faggruppe har haft nære kontakter til nazisterne. De allierede sejrherrer afskediger titusinder af lærere – eller sender dem til “afbruning”.

AKG-images

Tyskland
Maj 1945

AKG-images

8-årige slider i minerne

I den lille amerikanske mineby South Pittston arbejder unge drenge med at sortere skifersten fra kul. Arbejdet foregår i støvede kæmpehaller, hvor drenge helt ned til otte år står bøjet over kul-sliskerne 10-12 timer dagligt. I 1908 arbejdede ca. to mio. amerikanske børn i industrien. Billeder som dette fik USA til at forbyde børnearbejde.

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

South Pittston, USA
1908

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

Søg dækning!

I en atombombe-øvelse søger børn dækning under deres skoleborde – et almindeligt syn i tiden under den kolde krig. Atombombe-truslen var svær at forstå for børn, hvorfor tegneseriefiguren “Skildpadden Bert” blev skabt. I filmen “Duck and Cover” (1951) ses Bert falde til jorden (duck) og trække sig tilbage ind i sit skjold (cover) efter en stor eksplosion – præcis som børnene selv skulle under øvelserne i skolen.

GraphicaArtis/Getty Images

Brooklyn, New York
1962

GraphicaArtis/Getty Images