Fox Photos/Stringer/Getty Images
Kvinde affaldssorterer under krigen

GALLERI: Hverdag under verdenskrigen

2. verdenskrig raser, men hverdagen fortsætter ufortrødent. Civile i bomberamte områder skal have mulighed for at tage et bad, soldater vil gerne have en nyklippet frisure, og på hjemmefronten affaldssorterer kvinderne for at strække de knappe ressourcer.

Sauna-venner og krigskammerater

Under vinterkrigen 1939-40 blev saunaen betragtet som Finlands hemmelige våben mod Sovjetunionen. Mellem kampene kunne finnerne slappe af og få varmen her, og i årene efter tog tyskerne på østfronten ideen op. Tysk presse bragte det usædvanlige billede og forklarede, at soldaterne bagefter havde sneboldkamp i den kolde sne: “Det skader dem ikke. Tværtimod er det sundt og sjovt”, forsikrede pressen.

DPA/SCANPIX

Østfronten
Januar 1943

DPA/SCANPIX

Pilot har frisørtid på landingsbanen

Francis Mellersh får klippet sit hår på landingsbanen på flyvebasen Fairlop i Essex. Selvom 2. verdenskrig raser, har Mellersh, der var pilot ved det britiske flyvevåben, Royal Air Force, tid til en pibe tobak og en klipning mellem to flyvninger. Han læser i bogen Greenmantle af John Buchan, som foregår under 1. verdenskrig.

New York Daily News/Getty Images

Essex, England
1942

New York Daily News/Getty Images

Et bad midt i Blitzen

Under Blitzen sønderbomber Luftwaffe adskillige kvarterer i London. For at hjælpe de boligløse har sæbekoncernen Unilever opstillet badetelte i byen, så alle kan få vasket murbrokkernes støv af sig.

Keystone/Getty Images

London, England
1941

Keystone/Getty Images

Sortering for sejr

En kvinde sorterer omhyggeligt sit affald, som bagefter sendes til genanvendelse. Under 2. verdenskrig var militærets produktion af tanks, krigsskibe, fly m.m. dybt afhængig af restprodukter fra civiles hjem. Genbrug stod derfor højest på dagsordenen. Fedt, gummi, metal, papiraffald m.m. – næsten alt kunne bruges i jagten på en sejr.

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Cheltenham, England
Januar 1941

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Kunstig sol sikrede soldater D-vitamin

Langt under jorden i Maginotlinjens betonstøbte bunkere slikkede franske soldater sol uden en trævl på kroppen. Formålet var at undgå sygdomme og mangel på D-vitamin, som livet under jorden potentielt set kunne medføre. Om lysbehandlingen virkelig var nødvendig, og hvor ofte den fandt sted, står hen i det uvisse.

Getty Images

Maginotlinjen, Frankrig
1940

Getty Images