









Sauna-venner og krigskammerater
Under vinterkrigen 1939-40 blev saunaen betragtet som Finlands hemmelige våben mod Sovjetunionen. Mellem kampene kunne finnerne slappe af og få varmen her, og i årene efter tog tyskerne på østfronten ideen op. Tysk presse bragte det usædvanlige billede og forklarede, at soldaterne bagefter havde sneboldkamp i den kolde sne: “Det skader dem ikke. Tværtimod er det sundt og sjovt”, forsikrede pressen.
Østfronten
Januar 1943
Pilot har frisørtid på landingsbanen
Francis Mellersh får klippet sit hår på landingsbanen på flyvebasen Fairlop i Essex. Selvom 2. verdenskrig raser, har Mellersh, der var pilot ved det britiske flyvevåben, Royal Air Force, tid til en pibe tobak og en klipning mellem to flyvninger. Han læser i bogen Greenmantle af John Buchan, som foregår under 1. verdenskrig.
Essex, England
1942
Et bad midt i Blitzen
Under Blitzen sønderbomber Luftwaffe adskillige kvarterer i London. For at hjælpe de boligløse har sæbekoncernen Unilever opstillet badetelte i byen, så alle kan få vasket murbrokkernes støv af sig.
London, England
1941
Sortering for sejr
En kvinde sorterer omhyggeligt sit affald, som bagefter sendes til genanvendelse. Under 2. verdenskrig var militærets produktion af tanks, krigsskibe, fly m.m. dybt afhængig af restprodukter fra civiles hjem. Genbrug stod derfor højest på dagsordenen. Fedt, gummi, metal, papiraffald m.m. – næsten alt kunne bruges i jagten på en sejr.
Cheltenham, England
Januar 1941
Kunstig sol sikrede soldater D-vitamin
Langt under jorden i Maginotlinjens betonstøbte bunkere slikkede franske soldater sol uden en trævl på kroppen. Formålet var at undgå sygdomme og mangel på D-vitamin, som livet under jorden potentielt set kunne medføre. Om lysbehandlingen virkelig var nødvendig, og hvor ofte den fandt sted, står hen i det uvisse.
Maginotlinjen, Frankrig
1940