Bettmann/Getty Images
Sovjetiske kvinder i krig

GALLERI: Kvinderne skriver historie

Har kvinder altid kunnet løbe et marathon uforstyrret? Var det kun soldater, som blev ramt af giftig gas under skyttegravskrigen? Og hvem passede egentlig på hjemmefronten under 2. verdenskrig?

Stands den kvinde!

Kvinder i badetøj har ikke altid været en påskønnet ting – se selv her. To unge piger er netop blevet arresteret, eftersom deres badedragter dækker for lidt af deres ben. Denne “uanstændige opførsel” fra kvindernes side blev set som en alvorlig forbrydelse, hvorfor politiet ingen andre muligheder havde end at anholde dem.

topical press agency/stringer/getty images

Chicago, USA
Juli 1922

topical press agency/stringer/getty images

Sovjetunionens glemte soldater

De kvindelige rekrutter er færdige med den militære træning. Nu skal de kæmpe bag tyske linjer som guerillasoldater. I alt går næsten 800.000 sovjetiske kvinder i krig for deres moderland. Men efter deres krigsindsats høster de ingen hæder – størstedelen bliver foragtet for at have besudlet sig selv i krigen.

Bettmann/Getty Images

Sovjetunionen,
1942

Bettmann/Getty Images

Kvinde kæmper om plads i mandeløb

Blandt deltagerne til Boston Marathon i 1967 var løbets første kvinde, Kathrine Switzer. Hun fik opbakning fra både medløbere og tilskuere, men efter ca. syv kilometers løb blev hun overfaldet af løbets arrangør. Hendes kæreste, en 106 kg tung amerikansk fodboldspiller, slog ham så hårdt, at han landede i vejgrøften, og Switzer kunne løbe i mål som verdens første kvinde.

Getty images

Boston, USA
April 1967

Getty images

Sygeplejersker kom under angreb

Under 1. verdenskrig lurede frygten for et giftgas-angreb konstant ved fronten – selvom brugen af gas som våben var en overtrædelse af Haag-konventionen. På grund af skiftende vinde kunne de livsfarlige gasskyer imidlertid drive i uventede retninger, så selv de tyske sygeplejersker på felthospitalerne måtte beskytte sig.

Imageselect

Vestfronten
1916

Imageselect

Britiske kvinder vandt alle medaljerne

England sendte som den eneste nation kvinder afsted til bueskydningskonkurrencen til De Olympiske Lege i 1908. De engelske kvinder skulle da heller ikke rejse så langt, da Legene foregik i London. Guld-, sølv- og bronzemedaljen gik naturligt nok til tre britiske kvinder. I alt deltog 1.971 mandlige og 37 kvindelige atleter ved OL det år.

Topical press agency/getty images

White city stadium, London
Juli 1908

Topical press agency/getty images

Afghanske kvinder havde sus i skørterne

Med bare ben og flagrende hår gik kvinderne i den sovjetbesatte afghanske hovedstad, Kabul, frit rundt i 1980’erne. De unge, europæisk-inspirerede kvinder tilhørte landets middelklasse, og deres moderne livsstil stod i skærende kontrast til kvinderne på landet, der dækkede sig til fra top til tå.

Getty Images

Kabul, Afghanistan
1988

Getty Images

Arrestér den rotte!

Under 2. verdenskrig var kvinders arbejdskraft højst nødvendig for opretholdelsen af Storbritanniens fødevareproduktion – derfor stiftede man “de engelske kvinders landhær”. Jobbet indebar blandt andet udryddelsen af landets rotter – oftest blev dette gjort ved at pumpe nitrat ned i skadedyrenes gange. På blot ét år blev to kvinder noteret for at have dræbt mere end 12.000 rotter.

Mirrorpix/getty images

Wales,
Marts 1944

Mirrorpix/getty images

Kvinder sikrer krigsproduktionen

Under 2. verdenskrig opstår et “hul” i det amerikanske arbejdsmarked, da millioner af mænd gør krigstjeneste. Dette hul får nationens kvinder til opgave at svejse sammen. Kvinderne bestrider vigtige job, som får en afgørende betydning for Amerikas forsvarsindustri. Således øges den kvindelige arbejdskraft med ca. 10 pct. i krigsårene.

Bettmann/Getty Images

USA,
1940-1945

Bettmann/Getty Images