Polfoto/Corbis
Tigger løber efter konge

GALLERI: Livet som royal

Monarkiet har eksisteret i årtusinder – som menneskehedens måske ældste institution. Men ingen af de kronede hoveder har kunnet føle sig sikre på tronen. I styreformens lange levetid er både konger og dronninger blevet hyldet, hånet og henrettet.

Royal hygge

Prins Henrik er ved at lægge klassisk musik på pladespilleren i slottets bibliotek, mens treårige prins Joachim og den 32-årige dronning Margrethe kigger på (nok mest til ære for fotografen). Kongefamilien boede dengang halvdelen af året på Fredensborg Slot, og fotografen fik lov til at møde regentparret under private former. Margrethe er således iført moderigtigt 70’er-tøj og terningeformede øreringe.

Getty images

Fredensborg slot
1973

Getty images

Dejser om under royalt besøg

Kvinderne fra æresgarden ved årets kongelige dyrskue står alle ret, mens den unge prinsesse Elizabeth inspicerer uniformer og får en hygge-passiar med udvalgte. Lige på nær én. Sergenten sidst i geleddet er under paraden dejset om, angiveligt på grund af forventningspres og varme.

Topfoto/Polfoto

England, Shrewsbury
Juli 1949

Topfoto/Polfoto

Zaren sender sine folk afsted

Højt til hest over de knælende infanterister ridder zar Nikolaj 2. en motivationsrunde. Snart skal zarens hære kæmpe i Den Russisk-japanske krig om kontrollen af Manchuriet og Korea – og snart skal de alle lide et både bittert og pinligt nederlag.

Apic/Getty Images

Petergof, Rusland
Januar 1905

Apic/Getty Images

Et pinligt øjeblik

I det britiske klassesamfund mødes rige og fattige stort set aldrig. Derfor er det næsten ubærlig pinligt, da det lykkes en pjaltet tigger at indhente kongens karet under det fornemme hestevæddeløb Derby Day. Her sidder Georg 5. blandt sine venner, da de afbrydes af en insisterende opfordring til at yde en skærv.

Polfoto/Corbis

Epsom Downs i Sydengland
1920

Polfoto/Corbis

Dronningen hylder sine ­soldater

Under en rundrejse til undersåtterne i Det Britiske Statssamfund besøgte dronning Elizabeth 2. bl.a. Nigeria. Her fik hun mulighed for at møde Nigeria-regimentet, hvis soldater havde kæmpet bravt for briterne under 1. og 2. verdenskrig. Dronningen hyldede deres indsats ved at omdøbe det til “The Queen’s Own Nigeria Regiment”.

Getty Images

Kaduna, Nigeria
Februar 1956

Getty Images

Kongemorder bliver lynchet

Aleksander 1. af Jugoslavien havde netop indledt et statsbesøg i Frankrig, da en tilskuer sprang frem og skød ti gange mod hans bil. Mens kongen udåndede på bagsædet, sårede en politibetjent gerningsmanden – en bulgarsk nationalist – med sin sabel. Få sekunder efter blev manden omringet og tæsket så voldsomt af folkemængden, at han døde få timer senere af sine skader.

Corbis

Marseille, Frankrig
Oktober 1934

Corbis

En konge går i land

Med sin søn på armen hilser den norske konge på statsministeren i sit nye rige. Norge har vristet sig ud af unionen med Sverige og blot en uge før valgt den danske prins Carl til ny regent. Han går derfor fra borde i Oslo under navnet Haakon 7. Hans lille søn Alexander sikrer arvefølgen under sit nye navn, Olav.

Ritzau Scanpix

Oslo
November, 1905

Ritzau Scanpix