Bettmann/Getty Images
Hestetrukken brandvogn

GALLERI: Mennesker på farten

Mennesket er afhængigt af at bevæge sig – både til lands, til vands og i luften. Fra hestetrukne brandvogne, over transport af tømmer på floderne, til motoriserede fly.

Verden under forandring

De hestetrukne droscher er forsvundet fra Londons gader – udkonkurreret af moderne, motoriserede busser, der fragter passagerer rundt i storbyen. Det britiske imperium er klodens største, og hovedstaden summer af liv og optimisme. Tre år senere begynder 1. verdenskrig.

Getty Images/Hulton Deutsch

London
1911

Getty Images/Hulton Deutsch

Ungt cykelhåb er i vælten

En frisk purk sidder klar på væltepeteren under det årlige langfredagsræs på velodromen i det sydlige London, hvor professionelle og amatører siden 1903 har dystet i diverse discipliner. Væltepeterens popularitet topper i 1870'erne, men 50 år senere holder englænderne stadig pedalerne i gang på den første egentlige tohjuler.

Corbis/Polfoto

Cykelbanen Herne Hill, England
1922

Corbis/Polfoto

Motorstop med fuldt læs

Dagen begynder ikke nemt for denne landarbejder. Hans bil bryder sammen, da han igen er på vej til en ny arbejdsplads med alle sine ejendele. 1930'ernes økonomiske krise og alvorlige tørke gør livet i USA's sydstater vanskeligt. Konkurser og fyringer er hverdagskost i en tid, hvor præsident Roosevelt desperat forsøger at rette op på forholdene med sin New Deal-reformpolitik.

POLFOTO/CORBIS

Hamilton County, Tennessee, USA
1936

POLFOTO/CORBIS

Brandbilens hestekræfter

Ilden hærger i Los Angeles. Alarmen lyder og brandsprøjten rykker ud. Brandmandens køretøj har tre hestekræfter, så han er hurtgt fremme. I 1886 har byen i alt 11 brandheste til kampen mod de fortærende flammer. 15 år senere er tallet steget til 163.

Bettmann/Getty Images

Los Angeles, USA
1890

Bettmann/Getty Images

Afgang mod Indien

En maskine fra Imperial Airways får brændstof på i Palæstina, som dengang var under britisk styre. Imperial Airways blev stiftet i 1920 for at forbinde Det Britiske Imperiums afkroge med England. Selskabet blev pioner inden for planlægning af langdistanceruter i forhold til vejr og økonomi, men lukkede ved krigens udbrud i 1939.

Brittanica

Semakh, Palæstina
Oktober 1931

Brittanica

Cykeltaxaer afløste osende biler

Under 2. verdenskrig tvang rationering af brændstof taxavognmændene til at erstatte benzindrevne biler med andre former for køretøjer. Cykeltaxaer indtog storbyerne, og de pedaldrevne vogne fandtes i alle afskygninger – her skal den fx ligne en motorcykel med sidevogn. Brændstofrationeringen blev først ophævet i 1953.

T. Christensen/Polfoto

Østerbro, København
1940-1945

T. Christensen/Polfoto

Felukker bandt Egypten sammen

Siden faraoernes tid har felukker – sejlbåde med skrå latinersejl – været Nilens vigtigste transportmiddel. I Egypten blæser vinden typisk i sydlig retning, så felukkerne gik for sejl mod syd og drev nordpå med Nilens vande. I løbet af 1900tallet overtog motorskibe al godstransport, og de små både måtte leve af at sejle med turister.

Musée Albert-Kahn

Nilen, Egypten
Januar 1914

Musée Albert-Kahn

Sverige skifter til højrekørsel

I 1963 vedtog den svenske Riksdag, at landet skulle skifte fra venstrekørsel til højrekørsel. Beslutningen blev fulgt op af omfattende forberedelser, der talte alt fra informationskampagner til popsange. Da skiftedagen endelig oprandt, den 3. september 1967, opstod der trafikkaos flere steder, men kun få deciderede ulykker.

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Stockholm, Sverige
September 1967

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Mænd holdt tømmer i tømme

Enorme træstammer blev fragtet ved at lade dem flyde ned ad en flod under opsyn af log drivers – mænd, som havde til opgave at styre de enorme stykker tømmer i den rigtige retning og forhindre “trafikpropper”. Jobbet var farligt – det hændte, at log drivers faldt i vandet og druknede eller blev knust mellem de tunge træstammer.

Bettmann/Getty images

Idaho, USA
1930’erne

Bettmann/Getty images