Bettmann/Getty Images
Transportabel krigsbro

GALLERI: Mennesket bygger broer

Fra en transportabel pontonbro i Kina til opførelsen af Tower Bridge over Themsen. Broer forbinder, redder menneskeliv og er blevet benyttet som et vigtigt invasionsredskab gennem militærhistorien.

Farefuld flugt

Desperate nordkoreanere balancerer på den sønderbombede bro over Taedong-floden. De flygter sydpå; væk fra de voldsomme kampe mellem provestlige sydkoreanere og deres amerikanske allierede på den ene side og kommunistiske kinesiske tropper, der deltager i krigen på Nordkoreas side. Koreakrigen varer tre år og koster over tre millioner menneskeliv.

POLFOTO/AP

Pyongyang, Nordkorea
December, 1950

POLFOTO/AP

Byggeriet af Tower Bridge

Byggeriet af en ny bro over Themsen har stået på i seks år. Ingeniøren George Stevenson har – inspireret af det nærliggende Tower – valgt at bygge broens tårne i gotisk stil. Beslutningen vækker massiv kritik, ikke mindst hos den walisiske digter Frank Brangwyn, der ved åbningen i 1894 konkluderer: “Et mere absurd bygningsværk end Tower Bridge har aldrig forbundet to flodbredder.”

Getty images

London
1892

Getty images

En bro i bevægelse

Japanske soldater er i færd med at bære en pontonbro på plads. Bro-typen er et velafprøvet redskab i militærhistorien. Den er nævnt første gang i en kilde fra 493 f.Kr., hvor perserkongen Dareios anlagde en 900 m lang pontonbro over Bosporus.

Bettmann/Getty Images

Kiangsi, Kina
April 1939

Bettmann/Getty Images

Arbejdere var uden sikkerhedsline

I flere hundrede meters højde opførte arbejderne Golden Gate-broen i Californien helt uden sikkerhedsliner. Spændt ud under dem var nemlig et særligt konstrueret net, som greb dem, hvis de faldt. Sikkerhedsnettet var så effektivt, at det reddede livet for i alt 19 arbejdere.

Getty Images

San Francisco, USA
1936

Getty Images