Roger Viollet/Getty Images
Mona Lisa bliver fundet igen

GALLERI: Mennesket og dets kulturelle kapital

Hvor der er mennesker, er der kultur! Men hvad indebærer begrebet egentlig? Er det kultur, når Dalì udfordrer tyngdekraften? Er det stenansigterne af tidligere præsidenter? Eller er det dybhavsfotografens ubåd?

Dalí udfordrede tyngdekraften

Hele 28 gange måtte assistenter og katte gentage de samme øvelser, før den spanske kunstner Salvador Dalí var tilfreds med sit billede “Dalí Atomicus”. Først skulle fotografens kone løfte en stol op, assistenter kaste katte ind fra højre og en spand vand ind fra venstre, og Salvador Dalí hoppe, og et millisekund senere kunne fotografen, Philippe Halsman, tage det berømte billede.

Library of congress

New York
1948

Library of congress

Præsident Lincoln får en ansigtsløftning

De 18 meter høje skulpturer af fire tidligere amerikanske præsidenter ved monumentet Mount Rushmore får hvert år en kosmetisk behandling. Modige håndværkere rappeller ned ad bjerget for at tilse skulpturerne. Håndværkerne skal udbedre skader såsom revner forårsaget af vejret.

Getty Images

South Dakota, USA
1962

Getty Images

Cousteau får sin mini-ubåd

Oceanografen Jacques Cousteau viser sit seneste isenkram frem på dækket af ekspeditionsskibet Calypso. Ubåden SP-350 Denise, eller den “dykkende tallerken”, var første ubåd til forskning. Fartøjet gjorde via tv-serien “Havets Hemmeligheder” den lille franske dykker med den røde hue verdenskendt.

Granger/Ritzau Scanpix

New Yorks havn
August, 1959

Granger/Ritzau Scanpix

Frihedens førstedame

Mænd i dyb koncentration arbejder ihærdigt på færdiggørelsen af Frihedsgudindens venstre hånd. I denne blev der senere bygget en tavle, hvorpå datoen 4. juli 1776 blev indgraveret i romertal. Den velkendte dato er en henvisning til USA’s uafhængighedserklæring og bruddet med den britiske kolonimagt.

Library of Congress/Getty Images

Frankrig
1882

Library of Congress/Getty Images

Tur-retur med Mona Lisa

I 1911 gør Vincenzo Peruggia det utænkelige: Han stjæler Leonardo da Vincis “Mona Lisa”. Kunsttyven gemmer sig i et kosteskab i Louvre-museet og slipper væk via en ulåst bagdør med maleriet skjult under sin frakke. Der går tre år, før den verdensberømte
kvinde endelig kommer retur til Paris, hvor hun hører til.

Roger Viollet/Getty Images

Paris
1914

Roger Viollet/Getty Images