SCANPIX/GRANGER
Kvinder spiller musik for kvæg

GALLERI: Musikkens magiske kræfter

Hysteriske fans nedlægger politimænd i håb om at få et glimt af deres idoler, en mand søger trøst ved klaveret under Blitzen og en staldfuld køers mælkeproduktion forsøges forhøjet gennem intime jazz-koncerter. Musikken har altid haft en sær, sorgløs og spøjs indvirkning på mennesket, se selv.

We love you Beatles!

Hysteriske fans forsøger at mase sig gennem en politiafspærring ved Buckingham Palace i håb om et glimt af John, Paul, Ringo og George. De fire Beatlesmedlemmer er mødt op for at modtage den ærefulde MBE-orden af dronning Elizabeth. Blot fire år senere, i 1969, leverer John Lennon ordenen tilbage i protest mod Englands støtte til Vietnamkrigen.

corbis/scanpix

London,
1965

corbis/scanpix

Klaverspil i ruinerne

Under oprydningen efter et af tyskernes natlige luftbombarde- menter af London ser en arbejdsmand sit snit til et musikalsk mellemspil på et noget medtaget klaver. Luftangrebene – også kaldet Blitzen – var især rettet mod civilbefolkningen og havde til formål at tvinge Storbritannien til overgivelse. De stædige briter holdt imidlertid stand, og Nazityskland måtte til sidst opgive bombardementerne. I alt krævede Blitzen over 42.000 ofre.

MARY EVANS

London,
1940

MARY EVANS

Musikalske køer

Dette kvindelige jazzband har næppe før haft et mere aparte publikum end rækken af køer. Begge parter deltager i et videnskabeligt eksperiment, der sigter mod at øge mælkeproduktionen ved hjælp af musik. Wisconsin-Madison-universitetet står bag nogle af de tidligste undersøgelser af musiks stimulerende effekt på malkekvæg.

SCANPIX/GRANGER

Kostald, Madison, USA,
1930

SCANPIX/GRANGER

En stor dag i Harlem

Det amerikanske mandemagasin Esquire stillede i 1958 den unge freelance-fotograf Art Kane en opgave af de helt store: Saml en række af tidens store jazzmusikere til et gruppe-portræt. Bladets redaktør havde håbet på, at 10-12 musikere ville dukke op. I alt 57 jazzlegender kom med på billedet – lidt af en bedrift set i lyset af, at det blev taget kl. 10 om morgenen, hvor de fleste jazzmusikere som regel lige var gået i seng efter en lang arbejdsdag.

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

New York City, USA,
August 1958

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

Hvor gemmer lyden sig, far?

En lille pige kigger benovet ind i tubaens blæsestykke, mens hendes far nyder en pibe tobak til de glade messingklange under Den Nationale Band Festival. Tubaen blev opfundet af to berlinere til klassiske orkestre knap 100 år før.

Topical Press Agency/Getty Images

London, England
Oktober 1923

Topical Press Agency/Getty Images