Bettmann/Getty Images
Piger hylder Hitler

GALLERI: Nazisternes Fører er elsket og foragtet

Få mænd har fået så megen opmærksomhed som Adolf Hitler. På lidenskabelig vis hyldede tyske unge piger, kvinder og mænd deres Fører – mens resten af verden forbandede ham langt væk og sendte ham sprængfarlige julehilsner.

Føreren får et kys

“Han virkede så venlig”, svarer den amerikanske kvinde Carla De Vries, da hun bliver spurgt om, hvorfor hun kyssede Hitler under De Olympiske Lege i 1936. Da Carla helt tilfældigt kom til at stå ansigt til ansigt med Føreren, kunne hun mærke, “hvor venlig og nådig en sjæl han besad”. Derfor bøjede hun sig frem og kyssede ham. Hitler, som var i godt humør, klappede i sine hænder, mens Carla blev vist tilbage til sin plads.

keystone press/imageselect

Berlin, Tyskland
1936

keystone press/imageselect

Føreren fejres med flag

Tusindvis af piger fra Bund Deutscher Mädel (BDM) er mødt op på Wilhelmplatz i Berlin for at hylde Adolf Hitler. I fritidsorganisationen BDM oplæres 14-18-årige piger til at udfylde deres fremtidige roller som mødre og hustruer i det tyske rige.

Bettmann/Getty Images

Berlin, Tyskland
September, 1938

Bettmann/Getty Images

En julehilsen til Hitler

Juleposten skal sendes i god tid – især hvis modtageren er Nazitysklands diktator. Det er besætningen på en amerikansk B-17 “Flyvende Fæstning” rørende enige om. Kort før et togt i november 1942 maler de derfor en personlig hilsen til Adolf Hitler på en bombe. I alt nåede de berømte B-17-fly at kaste 640.000 tons bomber over Europa under 2. verdenskrig.

Getty images

England,
November 1942

Getty images

Hitler taler til SA

Tysklands nyvalgte rigskansler taler til titusinder af brunskjortede kampfæller fra det paramilitære SA. Organisationen, der primært består af arbejdsløse, har op til valget kvalt enhver kritisk røst med mord, vold og hærværk. Kun ét år efter talen i Dortmund har føreren ikke længere brug for sine håndlangere. Han beordrer SA's ledere myrdet. De Lange Knives Nat bliver deres sidste.

Keystone/Polfoto

Dortmund
1933

Keystone/Polfoto

I Førerens badekar

Samme dag som Adolf Hitler begår selvmord i førerbunkeren i Berlin, lader en amerikansk kvinde sig fotografere i Førerens private badekar i hans forladte lejlighed i Prinzregentenplatz i München. Kvinden er reportagefotografen Lee Miller, der netop er nået frem til byen i følgeskab med amerikanske soldater.

Scherman/lee miller archive

München,
April, 1945

Scherman/lee miller archive

Nazister ser sig ikke tilbage

Adolf Hitler betragter en model af den nye Folkevogn sammen med konstruktøren Ferdinand Porsche (tv.). I begyndelsen diskuterede Porsche og hans ansatte, om bilen overhovedet havde brug for en bagrude, eftersom “ingen kigger sig tilbage efter sine konkurrenter”. Prisen på folkets bil er sat til bare 990 rigsmark.

heinrich hoffmann/getty images

Tyskland,
1935

heinrich hoffmann/getty images