Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images
KZ-fange udpeger nazi-vagt

GALLERI: Nazisternes umenneskelige lejre

Under 2. verdenskrig bliver millioner af Europas jøder, tyske homoseksuelle, russiske krigsfanger, sigøjnere og andre ofre for historiens mest systematiske folkedrab. I nazisternes arbejds- og udryddelseslejre ventede døden i form af sult, udmattelse, sygdom og gaskammeret.

Russisk krigsfange så døden i øjnene

De tyske soldater internerede millioner af russere i krigsfangelejre efter angrebet på Sovjetunionen i 1941. Da SS-lederen Heinrich Himmler få måneder efter inspicerede en krigsfangelejr i Minsk, stillede en pilot fra Den Røde Hær sig helt frem til hegnet. Uden tøven stirrede han en af Hitlers værste topnazister i øjnene – og fastholdt blikket.

Getty Images

Sovjetunionen
August 1941

Getty Images

Sidste kapitel i ­Hitlers “Endlösung”

I foråret 1944 indledte nazisterne udryddelsen af Ungarns jøder. På under tre måneder blev op imod 430.000 jøder fragtet med tog til især udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau i Polen. Størstedelen af ofrene var kvinder og børn, som blev sendt direkte fra lejrens station til gaskamrene.

farvelagt af Dana Keller

Auschwitz, Polen
Maj 1944

farvelagt af Dana Keller

En anklagende pegefinger

Amerikanske tropper har netop befriet én af nazisternes kz-lejre og går straks i gang med at indfange lejrens vagter. Med en anklagende finger udpeger en russisk slavearbejder en vagt, som har udsat ham – og hans kammerater – for et utal af grusomheder.

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Polen
April, 1945

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Kz-fanger blev bragt i sikkerhed

I Røde Kors-malede hvide rutebiler blev tusindvis af fanger fra tyske koncentrationslejre bragt til Sverige i 2. verdenskrigs sidste måneder. Turen gik gennem Danmark, hvor der bl.a. blev udøvet lægehjælp i den danske grænseby Padborg. Da krigen sluttede, var 20.000 fanger evakueret fra lejrene. Ca. halvdelen var skandinaver.

Nationalmuseet

Padborg, Danmark
Foråret 1945

Nationalmuseet