Afp/gerard malie/polfoto
Berlinmuren falder

GALLERI: På begge sider af muren

I 28 år står Berlinmuren som et symbol på Den kolde krig. I Vestberlin flyver den amerikanske præsident ind på besøg, mens østberlinerne hylder Sovjetunionens faldne soldater.

“Ich bin ein Berliner”

Den kolde krig raser. Berlinmuren er rejst to år før, og intet sted er den spændte situation mellem supermagterne tydeligere end i Vestberlin. Foran rådhuset lover USA’s præsident, John F. Kennedy, Vestens støtte til enklaven i den sovjetiske zone med de berømte ord. Talen bliver et symbol på den kolde krig.

AP/POLFOTO

Schöneberg, Vestberlin,

  1. juni 1963
AP/POLFOTO

Sværdet i hagekorset

30 år efter afslutningen på 2. verdenskrig arrangerer DDR en højtidelighed til ære for de 80.000 sovjetiske soldater, som faldt i slaget om Berlin. Aftenens hovedrolle har den 12 m høje sovjetsoldat, som under sin støvle knuser et gigantisk hagekors.

TASS/Getty Images

Østberlin, Tyskland

  1. maj 1975
TASS/Getty Images

Sidste vagt på muren

To dage tidligere er Berlinmuren faldet. Ingen nåede at give grænsevagterne besked, før østtyskere i tusindtal krævede at komme til Vestberlin. Forvirringen hersker dog stadig, så målløse soldater bliver kommanderet til at sikre murværket mod hærværk og lykkelige berlinere. Få timer senere er de væk, og nedbrydningen af muren tager fart.

polfoto/corbis

Berlin, Tyskland

  1. november, 1989
polfoto/corbis

Grænsevagterne rev Muren ned

Efter pres fra tusindvis af DDR-borgere åbnede østtyske grænsevagter om aftenen den 9. november 1989 portene mellem Øst- og Vestberlin. For at oprette flere grænseovergange mellem øst og vest nedrev regimet i de følgende dage flere sektioner af den over 100 km lange betonmur, men i praksis var Berlinmuren allerede faldet.

Afp/gerard malie/polfoto

Berlin, Tyskland

  1. november 1989
Afp/gerard malie/polfoto