Peter Turnley/Getty Images
Studenteroprør i Kina

GALLERI: Protest er folkets stærkeste våben

Fra Den Himmelske Freds Plads i Beijing til Kirke Hyllinge på Midtsjælland er billedet det samme: Når utilfredsheden er størst, griber menneskene efter et af de mest brugte redskaber i værktøjskassen: protesten.

Protest i vest

En ung oprører med blod løbende ned ad ansigtet eskorteres væk fra kampens hede. I maj 1968 opstår studenteroprøret – et oprør, som finder sted på omtrent 2.000 universiteter i den vestlige verden. Opstanden ytrede, blandt andet, utilfredshed med professorvældet. Studerende argumenterede for, at deres undervisning var gammeldags, og at universiteter blot reproducerede det kapitalistiske og borgerlige verdensbillede.

Hulton Deutsch/Getty Images

Paris, Frankrig
1968

Hulton Deutsch/Getty Images

Døden på fredspladsen

I foråret 1989 begynder de største politiske protester i det kommunistiske Kinas historie. De studerende kræver demokrati og pressefrihed. Men i juni sætter regimet en stopper for uroen, da militæret rydder Den Himmelske Freds Plads, og flere tusinde civile bliver dræbt.

Peter Turnley/Getty Images

Beijing, Kina
April 1989

Peter Turnley/Getty Images

69 dræbt i massakre

Medlemmer af anti-apartheidbevægelsen mindes i fællesskab 10-årsdagen for politimassakren i det sydafrikanske township Sharpeville. I 1960 åbnede politiet ild mod ca. 7.000 demonstranter. Demonstrationen var imod apartheid og de lovgivninger, som resulterede i større racemæssig adskillelse i det sydafrikanske samfund. 69 personer mistede livet i denne massakre, og ca. 180 blev såret.

Roger Jackson/Getty Images

London, England
1970

Roger Jackson/Getty Images

Kunstnere ofrede hest i krigsprotest

Kunstneren Bjørn Nørgaard læste højt af Biblen, mens Lene Adler Petersen med et kors under armen sang “Søde, døde hest”. Forinden havde Nørgaard placeret det blodige hoved af den netop slagtede hest, “Røde Fane”, på en pæl. Happeningen var en protest mod danskernes ligegyldighed over for vietnamkrigen.

Jørgen Schytte/Scanpix

Kirke Hyllinge
Januar 1970

Jørgen Schytte/Scanpix

Munk begår selvmord

Den buddhistiske munk Thich Quang Duc begår selvmord i et vejkryds i den sydvietnamesiske hovedstad ved at lade sig overhælde med benzin og brænde ihjel. Ofringen sker i protest mod Ngo Dinh Diem-regeringens forfølgelse af buddhister. Fem måneder senere bliver Diem afsat og henrettet ved et militærkup.

malcolm browne/ap/polfoto

Saigon, Sydvietnam
Juni 1963

malcolm browne/ap/polfoto

Blomsterbørn på krigsstien

Henved 35.000 demonstranter har indfundet sig ved det amerikanske forsvarsministerium Pentagon for at protestere mod USA's deltagelse i Vietnamkrigen. De bliver mødt af knap 2.500 bevæbnede soldater, hvoraf nogle får fredsbudskabet overbragt i form af nelliker. Manden med blomsterne er George Harris, der under navnet “Hibiscus” siden bliver leder af Bøssernes Psykedeliske Befrielsesfront.

Aop/getty

Arlington, Virginia, USA
Oktober 1967

Aop/getty

Fransk politi rydder gaden

Et studenteroprør har vokset sig til en landsdækkende generalstrejke, hvor to tredjedele af landets samlede arbejdsstyrke er involveret. I alt 11 millioner franskmænd aktionerer i løbet af foråret for højere lønninger og en ny styreform. Politiet slår hårdt ned på aktivisterne – og selv ikke sagesløse husmødre kan vide sig sikre.

POLFOTO/CORBIS

Paris
Maj, 1968

POLFOTO/CORBIS