













Protest i vest
En ung oprører med blod løbende ned ad ansigtet eskorteres væk fra kampens hede. I maj 1968 opstår studenteroprøret – et oprør, som finder sted på omtrent 2.000 universiteter i den vestlige verden. Opstanden ytrede, blandt andet, utilfredshed med professorvældet. Studerende argumenterede for, at deres undervisning var gammeldags, og at universiteter blot reproducerede det kapitalistiske og borgerlige verdensbillede.
Paris, Frankrig
1968
Døden på fredspladsen
I foråret 1989 begynder de største politiske protester i det kommunistiske Kinas historie. De studerende kræver demokrati og pressefrihed. Men i juni sætter regimet en stopper for uroen, da militæret rydder Den Himmelske Freds Plads, og flere tusinde civile bliver dræbt.
Beijing, Kina
April 1989
69 dræbt i massakre
Medlemmer af anti-apartheidbevægelsen mindes i fællesskab 10-årsdagen for politimassakren i det sydafrikanske township Sharpeville. I 1960 åbnede politiet ild mod ca. 7.000 demonstranter. Demonstrationen var imod apartheid og de lovgivninger, som resulterede i større racemæssig adskillelse i det sydafrikanske samfund. 69 personer mistede livet i denne massakre, og ca. 180 blev såret.
London, England
1970
Kunstnere ofrede hest i krigsprotest
Kunstneren Bjørn Nørgaard læste højt af Biblen, mens Lene Adler Petersen med et kors under armen sang “Søde, døde hest”. Forinden havde Nørgaard placeret det blodige hoved af den netop slagtede hest, “Røde Fane”, på en pæl. Happeningen var en protest mod danskernes ligegyldighed over for vietnamkrigen.
Kirke Hyllinge
Januar 1970
Munk begår selvmord
Den buddhistiske munk Thich Quang Duc begår selvmord i et vejkryds i den sydvietnamesiske hovedstad ved at lade sig overhælde med benzin og brænde ihjel. Ofringen sker i protest mod Ngo Dinh Diem-regeringens forfølgelse af buddhister. Fem måneder senere bliver Diem afsat og henrettet ved et militærkup.
Saigon, Sydvietnam
Juni 1963
Blomsterbørn på krigsstien
Henved 35.000 demonstranter har indfundet sig ved det amerikanske forsvarsministerium Pentagon for at protestere mod USA's deltagelse i Vietnamkrigen. De bliver mødt af knap 2.500 bevæbnede soldater, hvoraf nogle får fredsbudskabet overbragt i form af nelliker. Manden med blomsterne er George Harris, der under navnet “Hibiscus” siden bliver leder af Bøssernes Psykedeliske Befrielsesfront.
Arlington, Virginia, USA
Oktober 1967
Fransk politi rydder gaden
Et studenteroprør har vokset sig til en landsdækkende generalstrejke, hvor to tredjedele af landets samlede arbejdsstyrke er involveret. I alt 11 millioner franskmænd aktionerer i løbet af foråret for højere lønninger og en ny styreform. Politiet slår hårdt ned på aktivisterne – og selv ikke sagesløse husmødre kan vide sig sikre.
Paris
Maj, 1968