Polfoto/corbis
Kulturrevolution i Kina

GALLERI: Riget i midten

Kinas historie er både lang, eventyrlig og brutal. Fra 1800 og frem spænder den fra opiumsmisbrug over en blodig kulturrevolution til søde pandaer i zoo.

Tilbage til opiumspiben

En døsig mand nyder en pibe som en flugt fra hverdagen. Piben er fyldt med opiumvalmuens indtørrede, euforiserende saft. I 1800-
tallet producerer Kina enorme mængder opium, og i årene forud for 2. verdenskrig bliver opiumssalget en vigtig indtægtskilde for det kinesiske kommunistparti.

Bettmann/Getty Images

Hong Kong,
1943

Bettmann/Getty Images

Pandaer lokkede amerikanere til Kina

I 1974 ændrede Kina indrejsepolitik, så det blev tilladt for udenlandske statsborgere at besøge landet. De amerikanske turister holdt sig tilbage, men da den kommunistiske leder Mao Zedong døde to år senere, strømmede de til. Særligt populære var pandaerne i Beijings zoo, for også dengang var bjørnene en truet dyreart.

Getty images

Beijings zoologiske have
Ca. 1976

Getty images

En grimasse, der kan passe

Verdenskrigen er ved at være slut. Efter Japans nederlag vil amerikanerne forhindre, at den kinesiske borgerkrig blusser op igen, og tvinger derfor de to dødsfjender – kommunisten Mao Zedong (tv.) og nationalisten Chiang Kai-shek (th.) – til at mødes. Da Mao udbringer en skål for Chiang Kai-shek, har nationalisten synligt svært ved at smile til fotograferne. Trods USA's indsats fortsætter borgerkrigen, og i 1949 må Chiang Kai-shek flygte til Taiwan.

polfoto/corbis

Chongqing, Kina
August 1945

polfoto/corbis

Én mand standser gigantisk hær

Kinesiske studenter og arbejdere indledte i 1989 en stor demonstration med krav om mere demokrati. Regeringen beordrede hæren til at knuse oprøret, men da kampvogne rullede mod demonstranterne, trådte en mand frem og blokerede vejen for dem. I en halv time holdt den anonyme mand hæren i skak, inden han blev hevet væk.

Getty images

Beijing, Kina
Juni 1989

Getty images

Blodig kulturkamp

Hårdt knyttede næver holdes stålsat op mod himlen. Som led i formand Maos kulturrevolution opfører den lokale dilettanttrup i byen Xiangyang en kritik af den 2.500 år gamle forfatter og filosof Konfutse. Mao vil erstatte hans forældede moralske værdier med kommunismens moderne ideer. Kulturrevolutionen rasede i årene 1966 til 1976 og betød forfølgelse og deportationer for millioner af kinesere.

Polfoto/corbis

Kina, Xiangyang
1974

Polfoto/corbis