Keystone/Getty Images
Hjemvendte soldater

GALLERI: Soldater på amerikansk jord

Amerikanske soldater holder skærpet opsyn med hvide skoleelever, marineinfanterister øver landgang på utraditionelle måder, og hjemvendte veteraner kan endelig skimte Manhattens skyline efter flere års krig.

Hvide elever får militær-eskorte

På Central High School i Little Rock begynder det nye skoleår i race-adskillelsens tegn, da guvernøren indsætter soldater for at forhindre ni sorte elever i at få adgang. Den aktion bryder præsident Dwight D. Eisenhower sig ikke om. Han giver tropperne kontraordre, så de i stedet holder opsyn med hvide elever for at beskytte de farvede.

Getty Images

Arkansas, USA,
September 1957

Getty Images

“Ro, ro, ro din båd”

En god portion indlevelse er nødvendig, når marineinfanterister øver landgang under trygge vilkår i den amerikanske træningslejr Fort Bragg. Lejren vokser eksplosivt i 2. verdenskrigs tidlige år. Antallet af soldater stiger fra 5.400 i 1940 til 67.000 i 1941. Fort Bragg er i dag en af verdens største militære baser.

POLFOTO/CORBIS

Fort Bragg, North Carolina, USA,
1941

POLFOTO/CORBIS

USA i flammer

Drabet på den sorte borgerrettigheds-forkæmper Martin Luther King, den 4. april, udløser de største optøjer i USA's historie. Raceuroligheder rammer hele landet, og alene i Washington sætter regeringen 13.600 soldater ind for at stoppe volden. Da ødelæggelserne i hovedstaden dør ud, er 12 mennesker brændt ihjel, mere end 1000 såret, og 1200 bygninger lagt i ruiner.

Getty Images

Washington,
1968

Getty Images

Sendt hjem fra slagmarken

Fra dækket genser de amerikanske krigsveteraner deres hjemland. De flere tusinde soldater har kæmpet i Europa og er endt som invalider. Det svenske skib Gripsholm, der er chartret af Røde Kors, har fragtet dem hjem over Atlanten. Snart kan veteranerne kysse og kramme deres elskede igen.

Keystone/Getty Images

USA,
Februar 1945

Keystone/Getty Images