American Stock Archive/Getty Images
Par smidt ud hjemmefra

GALLERI: USA rammes af Depressionen

De brølende 1920'ere ender med et børs-krak, og et mareridt tager sin begyndelse: Depressionen. På hårdeste vis mærker amerikanerne konsekvenserne af den økonomiske krise. Arbejdsløsheden er enorm, utallige mister hus og hjem – og en gangster åbner et suppekøkken.

Gangsternes Robin Hood

Arbejdsløse amerikanske mænd venter forventningsfulde på at få adgang til Al Capones suppekøkken. Da den store depression ramte USA (1929-1939), blev de almindelige menneskers pengepunge lige så tomme som deres maver. Capones suppekøkken serverede dagligt tre portioner varm mad til ca. 2.200 chicagoanere.

Bettmann/Getty Images

Chicago, USA
November 1930

Bettmann/Getty Images

Gadehjørne får nye beboere

Et ungt par stirrer opgivende ud i luften. De er netop blevet tvunget til at flytte fra deres hjem og må midlertidigt indrette sig på et gadehjørne. I årevis har den økonomiske depression hærget samfundet og gjort livet surt for millioner af amerikanere.

American Stock Archive/Getty Images

Los Angeles, USA
September 1937

American Stock Archive/Getty Images

Sov, når du bliver gammel!

I løbet af 1920'erne opstod konkurrencer i maraton-dans i USA. Reglerne var simple: For at vinde skulle deltagerne danse konstant døgnet rundt i op til to måneder. Mad blev indtaget på dansegulvet, og søvn foregik stående op ad partneren. Under den økonomiske depression (1929-33) steg danseinteressen pga. præmierne.

Bettmann/Getty Images

Washington, USA
1924

Bettmann/Getty Images

På toppen af verden

Med stoisk ro spænder en bygningsarbejder endnu en møtrik – i næsten 400 meters højde. Over 3.000 arbejdere er involveret i opførelsen af Empire State Building. Skyskraberen skyder i løbet af år 1930 i lynhast op imod himlen og bliver på rekordtid verdens højeste bygning. Den bliver et nationalt vartegn på vækst og optimisme midt i århundredets værste økonomiske krise.

SCANPIX/AKG

Manhattan, USA
1930

SCANPIX/AKG

Amerikanere i madkøen

Fattige venter på at få udleveret mad fra et offentligt suppekøkken. I 1937 tror amerikanerne, at århundredets værste økonomiske krise – The Great Depression – er ovre. Men med ét bryder økonomien igen sammen. På blot et år falder industriproduktionen 40 procent, og syv millioner må melde sig arbejdsløse.

Getty Images

USA
1937

Getty Images