Seattle ville for enhver pris være flad: Storby spulede naturen bort
Massive bakker, kløfter og floder gjorde i 1800-tallet livet surt for borgerne i Seattle. Men så fik en enerådig stadsingeniør en idé: Han ville gøre byen flad – og hans våben var gigantiske vandkanoner.
I kampen mod Seattles bakker brugte arbejderne vandkanoner. Hver kanon krævede tre-fem mand, som i løbet af otte timer kunne spule, hvad der svarer til 6.750 trillebørlæs jord og grus, væk.
45 mio. tons – så meget jord gravede og spulede minespecialister bort, da den amerikanske by Seattle i 1894 satte sig for at planere havnebyens stærkt ujævne terræn.
Bag det gigantiske projekt stod stadsingenøren Reginald Thomson. Hans ambition var at omdanne Seattle fra en lille by til en af den amerikanske vestkysts største metropoler.
Men det krævede massive ændringer af landskabet. Derfor indledte ingeniøren et korstog mod byens bakker og kløfter.
Ifølge Thomson og hans støtter ville planeringen af Seattle ikke kun tiltrække flere indbyggere, men også hjælpe med at fjerne både sygdom og fattigdom i byen.
Langtfra alle var begejstrede for ingeniørens krig mod Seattles oprindelige natur, men Thomson affejede deres protester:
“Nogle folk synes at tro, at fordi der oprindeligt var bakker i Seattle, så burde nogle af dem forblive, men de glemmer, hvor ødelæggende en høj stigning over en bakke er for ejendommene på den anden siden af bakken”.
Da projektet omsider var afsluttet i 1930, havde ingeniørerne bortgravet så meget jord, at det svarede til 1/8 af den mængde, der blev fjernet under udgravningen af Panamakanalen.
Seattles ujævne terræn var opstået for 17.000 år siden, da istidens gletsjere skar sig gennem området og efterlod bakker, kløfter og kæmpesten.
I 1894 gik stadsingeniør Thomson som det første i gang med at planere byens gadenet. Arbejdet foregik med dampdrevne gravemaskiner, hestevogne og rå muskelkraft.
Da den første planering for foden af bakken Denny Hill var afsluttet i 1898, havde Thomsons folk fjernet næsten 92.000 m3 jord og sten.
I de første år foregik gravearbejdet i Seattle med hestevogne og dampskovle.
Jorden fra gravearbejdet blev i begyndelsen brugt til opfyldning af kløfter og andre fordybninger i landskabet. Størstedelen endte dog på kysten, som var plaget af tidevand og stinkende sumpe.
Planeringen inde i byen krævede, at flere og flere husejere måtte flytte deres boliger fra de smuldrende bakker.
Flytningerne skete for husejernes egen regning og blev udført vha. træskinner, hvorpå bygningerne langsomt blev trukket eller skubbet på ruller af træ.
Muskelkraften til det slidsomme arbejde blev leveret af heste og arbejdere.
Med træskinner og ruller af træ blev husene på bakkerne flyttet et ad gangen.
Vand fra Cedar-floden og søen Lake Union endte i store vandkanoner, som blev indsat imod Seattles bakker. De første vandkanoner – kaldet “Giganterne” – gik i gang med at spule bakker væk i 1901.
Året efter kom turen til den 76 m høje bakke Denny Hill. Dag og nat i de følgende ni år spulede “Giganterne” 4,2 mio. m3 jord væk – ca. halvdelen af Denny Hill.
De enorme mængder vand og jord blev ledt ud i Seattles bugt.
Ikke alle boligejere opgav deres grunde. Resultatet blev, at jorden omkring dem forsvandt, så de endte alene på små jordtoppe kaldet “trods-høje”.
I 1909 var store dele af Denny Hill blevet spulet væk. Tilbage stod de “trods-høje”, hvor ejerne havde nægtet vandkanonerne adgang.
I takt med at Seattle blev fladere og fladere, voksede indbyggerantallet dramatisk. I 1880 havde byen 3.553 indbyggere. 30 år senere var antallet tæt på 250.000.
Seattle var dermed blevet det vestlige USA’s tredjestørste by kun overgået af Los Angeles og San Francisco. Samtidig med planeringen udbyggede byen derfor infrastrukturen i rasende fart.
I 1912 havde stadsingeniørens folk lagt 320 kilometer gader, 1.300 kilometer fortove og 650 kilometer vandledninger.
Mange huse manglede dog stadig at blive flyttet ned i gadeniveau.
Planeringen af Seattle trak ud de steder, hvor der i forvejen lå huse. Her hotellet Ross Shire fotograferet i 1914.
Planeringen af Seattles gader skabte store problemer for trafikanterne. Ikke mindst byens kabelsporvogne blev udfordret af de konstante udgravninger.
Under planeringen af Seattles travleste gade, Madison Street, måtte sporvognsselskabet løbende klodse sporvognenes jernbanesveller højere og højere op for at holde trafikken kørende.
Linjen, der førte fra Seattles bymidte til Lake Washington, var byens stejleste. Opklodsningen betød, at sporvognene endte med at køre næsten to meter over terrænet.
Først da gaden var helt plan, kunne svellerne flyttes ned i det nye gadeniveau.
En passager afventer Madison Street-sporvognen på Third Avenue. Billedet er taget i 1907.
I årene umiddelbart før 1. verdenskrig ebbede Seattles planerings-projekter ud. Stadsingeniøren Reginald Thomson forlod sit job i 1911, og usikker økonomi satte derefter en stopper for yderligere projekter.
Rundtom i byen stod der derfor en række stejle bakkeskråninger, som konstant truede med at skride sammen.
I 1928 besluttede Seattles byråd derfor bl.a. at fjerne de sidste 25 m af bakken Denny Hill, som fortsat stod tilbage.
I de mellemliggende år havde byen bredt sig så meget, at det ikke længere var muligt at spule jorden væk.
I stedet blev en hær af arbejdere med gravemaskiner sat til at fjerne de sidste rester af bakken.
Arbejdet med at fjerne den sidste rest af Denny Hill gik i gang i 1928. Den sidste skovlfuld blev taget i 1930.
Under planeringen af den sidste rest af Denny Hill fjernede gravkøerne 3,2 mio. m3 jord og sten.
I stedet for at jorden blev kørt væk på lastvogne, opsatte stadsingeniøren et flere kilometer langt transportbånd, hvorpå jord og sten blev fragtet ud til Seattles havnefront.
Her blev jorden læsset på store pramme, som dumpede Denny Hill i Elliott-bugten – og der ligger resterne af den stolte bakke endnu.
Jord og grus fra Denny Hill blev læsset på store transportbånd.
Da resterne af Denny Hill var blevet fjernet i 1930, kunne Seattles ingeniører gøre regnskabet op:
På de 32 år, som planeringen havde taget, var det lykkedes at grave, spule og sprænge svimlende 38 mio. m3 jord, grus og sten bort.
På det tidspunkt havde byggeteknikker med stål og beton kraftigt reduceret behovet for et fladt terræn at bygge på.
Desuden begyndte mange at bosætte sig i oplandet frem for i selve byen. Seattles planerings-mani var omsider slut.
Resterne af Denny Hill blev fjernet på kun to år. Det blev Seattles sidste store planerings-projekt. Øverst ses Denny Hill i 1928. Nederst ses samme område i 1931 efter planeringen.