Heritage Images/Getty Images
Hunde i rummet

Stjernespækkede rumeventyr

I 1961 forærer Nikita Khrusjtjov en gave til USAs førstedame Jacqueline Kennedy. Gaven er en hvalp ved navn Pushinka. Hun er født af Sovjetuniones rumhund, Strelka (th.), som året før blev sendt til himmels med Sputnik 5.

Mod det uendelige univers!

Ikke kun de tre mænd i spidsen af Saturn V-raketten venter spændt på, at Apollo 11 bliver sendt ud i rummet. Rundt om Kennedy Space Center og hjemme foran fjernsynsskærmene sidder folk med tilbageholdt åndedræt. Fem dage senere ser hele verden Neil Armstrong betræde månen som det første menneske.

Getty Images

Florida, USA
Juli 1969

Getty Images

Alene i verdensrummet

Bruce McCandless har taget jet-packen på ryggen og er steget ud af NASA’s rumfærge Challenger. Uden nogen livline svæver astronauten frit i rummet. Mange år senere huskede McCandless, at turen først og fremmest var en kold fornøjelse: “Det var måske et lille skridt for Neil Armstrong. Men det var et pokkers stort spring for mig”.

Getty Images

Rummet
Februar 1984

Getty Images

Stjerner i rumforskningen

I 1960 sender Sovjetunionen bl.a. to hunde, flere mus og en kanin ud i rummet. Sputnik 5-missionen bliver en succes, og alle vender tilbage til Jorden med livet i behold. Hundene, Belka og Strelka, opnår ligefrem stjernestatus. Og da Strelka året efter får et kuld hvalpe, sender Sovjets leder Nikita Khrusjtjov en af dem, Pushinka, som en gave til USAs førstedame Jacqueline Kennedy.

Heritage Images/Getty Images

Sovjetunionen
August 1960

Heritage Images/Getty Images

Måne-karantæne

Præsident Nixon lykønsker astronauterne Neil Armstrong, Michael Collins og “Buzz” Aldrin efter deres succesfulde rejse til Månen. Nu skal de tilbringe tre uger i en “mobil karantænefacilitet”. Isolationen er nødvendig, fordi eksperterne frygter, at astronauterne kan have fået mere end månesten med sig hjem, nemlig ukendte sygdomme. Ingen viste dog tegn på sygdom, så de tre blev genforenet med deres familier.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, USA
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Ørnen retur til Jorden

Det amerikanske månelandingsfartøj Eagle hæver sig over Månens golde overflade. Det har kurs mod rumskibet Apollo 11, der skal fragte astronauterne Neil Armstrong og Edwin Aldrin tilbage til Jorden. De har netop overstået den første bemandede månelanding. Under månefærden har Armstrong og Aldrin taget et utal af prøver og ikke mindst plantet det amerikanske flag. Alt sammen tæt fulgt af flere hundrede millioner fjernsynsseere.

Science & society

Månen,
Juli, 1969

Science & society

Russisk rumstjerne blev hyldet på B&W

Den første mand i rummet, Jurij Gagarin, høstede overvældende opmærksomhed, da han i september 1962 besøgte Danmark. Under sit ugelange ophold gæstede den russiske kosmonaut B&W, hvor værftsarbejderne storhyldede ham for hans bedrift. Efter besøget ventede ham et royalt håndtryk hos kong Frederik og dronning Ingrid.

p. pedersen/polfoto

P. Pedersen/Polfoto

p. pedersen/polfoto

Afgang mod Månen

Sigtbarheden er perfekt, da Apollo 11 bliver sendt afsted på historiens mest spektakulære opdagelsesrejse. 12 minutter senere går fartøjet i kredsløb om Jorden og cirkulerer halvanden gang, før en hjælperaket skyder det mod Månen. Fire dage efter betræder Neil Armstrong som det første menneske Månen.

Life/Getty images

Juli 1969 kl. 13.32
Florida, USA

Life/Getty images