Malcolm Fairman/Imageselect

Hvad lavede en geisha?

Rollen som professionel værtinde var meget udbredt i det 18. og 19. århundrede. I dag er der kun få tusinder tilbage.

En geisha er en professionel værtinde, som underholder med sang, dans og samtaler ved japanske middagsselskaber.

Fænomenet opstod i begyndelsen af 1700-tallet og dækkede oprindeligt over mænd, der blev betalt for at besøge sammenkomster i overklassen for at tage sig af gæsterne. Med tiden blev hvervet overtaget af unge kvinder, som viste sig at være populærere end mændene.

Musik, sang og dans spillede en stor rolle, når en geisha skulle underholde sine gæster.

© Alinari/Bridgeman Images

3 ting var vigtige for en geisha

Lækkert hår

Håret består af en paryk, som er særligt lavet efter geishaens ansigtsform. Frisuren er afledt af en traditionel brudehårs-opsætning.

Musikalske færdigheder

Shamisen er hjørnestenen i klassisk japansk musik og minder om en banjo med tre strenge. Alle geishaer blev grundigt oplært i brugen af musikinstrumentet.

Traditionelle klæder

Obi er et bredt, kostbart silkebælte, som blev bundet på ryggen. Størrelsen og formen på knuden angav bl.a., hvor geishaen kom fra.

Inden kvinderne kunne debutere som geishaer, måtte de gennemgå en lang oplæring. Allerede som små piger flyttede kvinderne ind på særlige skoler, hvor de blev udlært i bl.a. musik, dans, kalligrafi, poesi og litteratur.

Derudover måtte eleverne også lære forskellige sociale kompetencer – bl.a. formelle hilsner og samtalekunst – så de kunne begå sig blandt alle slags gæster.

I Vesten er geishaer undertiden blevet forbundet med prostitution, men traditionelt set er sex ikke en del af forholdet mellem geishaen og hendes kunder. Nogle geishaer indgik dog i lange forhold – undertiden sågar ægteskab – med bestemte faste kunder, som købte kostbare gaver og betalte for hendes udgifter.

VIDEO – Mød Japans ægte geishas:

En årsag til misforståelsen kunne være, at geishaer ofte blev forvekslet med oiraner, der lignede geishaer og gennemgik nogenlunde samme oplæring, men ernærede sig ved prostitution.

I dag lever der kun nogle få tusind geishaer i Japan. De optræder hovedsageligt ved private fester eller i fine restauranter.

Te var geishaens spidskompetence

Te-ceremonien er central i japansk kultur og forbundet med ro, harmoni og gæstfrihed. Ved sammenkomster stod geishaen for tilberedningen og serveringen af teen, som gav hende mulighed for at fremvise sine evner som vært. En ceremoni varede omkring fire timer og inkluderede også flere måltider.

Malcolm Fairman/Imageselect